Івано-Франківський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів

1 11 4 1394199616 2. дітей-інвалідів, реабілітації

  1 11 4 1394199616 1Івано-Франківський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів є спеціалізованою установою, що здійснює комплексну реабілітацію дітей-інвалідів відповідно до індивідуальних програм реабілітації.

Мета діяльності Центру – дати можливість дітям з фізичними та інтелектуальними вадами перебороти труднощі розвитку, засвоїти побутові та соціальні навички, розвинути свої здібності, повністю або частково інтегрувати в життя суспільства; дати можливість батькам реально усвідомити суть проблем дітей, допомогти їм оволодіти методикою індивідуального навчання дитини; допомогти батькам бути активними учасниками виконання індивідуального сімейного плану, навчити їх працювати з дитиною вдома, довести, що діти-інваліди можуть подолати або зменшити свої вади, що вони можуть жити і навчатись в колективі ровесників.

Центр спеціалізується на реабілітації дітей з вадами опорно-рухового апарату, інтелектуальними вадами, ураженням центральної нервової системи, змішаними вадами.

Щороку біля 100 дітей із різними інтелектуальними та фізичними вадами проходять курс безкоштовних реабілітаційних послуг в Центрі. Два роки поспіль (з 2012 року) працює стаціонарне відділення в с.Джурів Снятинського району, у якому мають змогу отримувати реабілітаційні послуги діти-інваліди з віддалених районів області.

З дітьми працюють висококваліфіковані спеціалісти: лікар-невролог, лікар-педіатр, фахівець з фізичної реабілітації, масажисти, психолог, логопед, дефектолог, вчителі-реабілітологи та інші.

Зараз в Центрі функціонують 4 різновікових групи, де здійснюється реабілітація дітей з особливими потребами в умовах денного чи цілодобового перебування. В групах створені всі умови для виховання і розвитку дітей з розумовими та фізичними вадами, вони обладнані всім необхідним для повноцінного реабілітаційного процесу. Є дидактичні матеріали, розвиваючі ігри, імітаційне та реабілітаційне обладнання тощо.

До кожної дитини використовується індивідуальний підхід. Прогрес, спостереження і досягнення дітей щоденно фіксуються у відповідних журналах. При розробці індивідуальних реабілітаційних програм враховуються рекомендації спеціалістів Центру: логопеда, психолога, фізреабілітолога, педіатра. Заняття проводяться за фронтальним та індивідуальним методом. Діти вчаться спілкуватися з однолітками та дорослими, допомагати іншим, дотримуватись правил і встановленого порядку дій, співпраці під час ігор, позитивного ставлення до себе і оточуючих, бути самостійними тощо.

Завдяки систематичній і послідовній роботі всіх спеціалістів Центру діти вдосконалюють мову, розвивають загальну та дрібну моторику, навчаються самостійно їсти, одягатись, малювати, конструювати, робити різні поробки, вдосконалюють знання з граматики, арифметики, вчать вірші напам’ять, вчаться адекватно поводитися в різних соціальних ситуаціях.

В 2014 році планується запровадити інноваційний метод реабілітації – заняття з іпотерапії (реабілітація за допомогою коней), який є дуже ефективними в реабілітації дітей-інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату.

При центрі працює «Клуб творчих обдарувань», в якому діти займаються в наступних напрямках: робота з природнім матеріалам; кравецька справа, вишивання; в’язання; бісероплетіння; витинання; робота з фарбами; робота з соляним тістом; драмгурток.

Діти отримують дворазове харчування у відділенні денного стаціонару та чотирьохразове – в стаціонарному відділенні.

Центр забезпечує транспортні перевезення дітей-інвалідів спеціально обладнаним мікроавтобусом. Двері Центру відкриті для всіх, допомогу у ньому надають безкоштовно.

За додатковою інформацією звертайтеся за телефонами: (03476) 43-715;
(097) 807-05-22.

Адреса центру:

Івано-Франківська обл.,
Снятинський район,
смт Заболотів,
вул.Грушевського, 44.

Лілія Лавриненко, директор Центру

Газета «Галицьке слово»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*