Працівники Житомирського будинку дитини ініціюють формування груп запобігання дитячій інвалідності

1 13 5 1042 2. реабілітації

  1 13 5 1042 1Таку ініціативу висловила директор Житомирського обласного спеціалізованого будинку дитини Світлана Урсуленко під час спілкування з працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого, керівником відділу забезпечення діяльності регіональних представництв Уповноваженого Петром Грибаном, а також громадським монітором Людмилою Козак, які здійснили моніторинговий візит до установи.

Фахівці будинку дитини ініціюють формування груп запобігання дитячій інвалідності в Центрах раннього втручання за спеціальними програмами медичної та соціально-педагогічної реабілітації. На їхнє переконання, чим раніше дитина з проблемами фізичного та психічного розвитку потрапить до такого центру, тим більш високий відсоток її успішної реабілітації. Як повідомила Світлана Урсуленко, такий центр вже створено у Житомирі.

У будинку дитини (практично за кошти благодійників) обладнано басейн, у якому маленькі пацієнти проходять сеанси гідрокінезотерапії. У відділі медичної реабілітації працюють кабінети ультразвукової та функціональної діагностики, лікувальної фізкультури і масажу. Медичним персоналом використовуються інші терапевтичні можливості центру для реабілітації дітей (пісочна терапія, синглетно-киснева, інгаляційна, аромотерапія).

Окрім маленьких мешканців будинку дитини, медичний персонал знаходить можливість для обслуговування інших дітей, які потребують медичної реабілітації. Цих дітей обслуговують в ті години, коли вихованці будинку дитини не можуть брати участь у реабілітаційних заходах відповідно до розпорядку дня.

Затвердження нового Типового положення про будинок дитини, як стверджують працівники закладу, дозволить розширити штат та здійснювати реабілітаційні заходи на постійній основі не лише для вихованців будинку дитини, а й турбуватися про здоров’я маленьких мешканців області, які цього гостро потребують. Допоки багатостраждальне Положення про будинок дитини не перший місяць блукає коридорами Міністерства соціальної політики та Міністерства охорони здоров’я, центр працює не на повну потужність, залишаючи без допомоги багатьох дітей Житомирської області.

Монітори з’ясували також інші системні проблеми. Так, потребують опрацювання і осучаснення інші документи, що унормовують діяльність дитячого закладу: санітарні правила і норми, табелі оснащення, форма 112/о (медична картка розвитку дитини).

За результатами моніторингового візиту буде підготовлено відповідний акт реагування Уповноваженого з прав людини.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*