Альтернативну доповідь Валерії Лутковської, направлену Комітету ООН з прав інвалідів, опубліковано на офіційному веб-сайті ООН

1 27 1 173994 2. інвалідністю, інвалідів

У доповіді українського Омбудсмана, яку буде розглянуто на 14-й сесії Комітету ООН з прав інвалідів у Женеві 19-20 серпня 2015 року, міститься її оцінка стану забезпечення в Україні прав осіб із інвалідністю.

В основу доповіді покладено результати моніторингової діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у співпраці з громадськими правозахисними організаціями за останні три роки.

«Метою доповіді є не стільки критика органів влади, скільки альтернативна оцінка існуючої ситуації у сфері дотримання прав людей з інвалідністю та розробка і надання рекомендацій, реалізація яких сприятиме забезпеченню Україною взятих на себе зобов’язань щодо виконання норм Конвенції ООН про права інвалідів. Адже лише за 2014 рік і перше півріччя 2015 року до Офісу Омбудсмана надійшло майже 4 тис. звернень від людей з інвалідністю про порушення їхніх прав і свобод, із них 41% звернень стосувалися порушень соціально-економічних і гуманітарних прав, 35% – права на судовий захист, 17% – тортур і жорстокого поводження, 3% – прав дітей-інвалідів, дискримінації і гендерної нерівності, а також по 2% – права на інформацію, захист персональних даних, а також виборчого права громадян», – наголошується у доповіді Валерії Лутковської.

У документі також зазначено, що запроваджені принципи партнерства, доступності і відкритості Офісу Уповноваженого з прав людини у співпраці з громадянським суспільством значно посилили ефективність моніторингу дотримання прав осіб з інвалідністю, зокрема у виявленні системних порушень, пов’язаних із недосконалістю законодавства.

Для більш детального ознайомлення та скачування Альтернативна доповідь Уповноваженого ВРУ з прав людини про стан виконання Конвенції ООН про права інвалідів розміщена на офіційному веб-сайті Уповноваженого у розділі Документи – Щорічні та спеціальні доповіді.

Довідково: Конвенція ООН про права інвалідів та Факультативний протокол до неї були ухвалені резолюцією Генеральної асамблеї ООН 13 грудня 2006 року і 3 травня 2008 року набули чинності. Для України Конвенція та протокол набули чинності з 4 лютого 2010 року.

Згідно з Конвенцією створено Комітет, який складається з незалежних експертів і здійснює моніторинг імплементації державами-учасницями положень цього міжнародного документу. Національні інституції з прав людини (серед яких – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини) та неурядові організації можуть подавати Комітету ООН з прав інвалідів свої альтернативні доповіді.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*