Паралімпійці Донеччини: «Наші можливості безмежні!»

1 11 default 2. инваспорт, інвалідів

1 11 default 1

У багатьох Донецький регіон асоціюється виключно з шахтами і металургією. Однак, Донбас відомий не тільки своєю важкою промисловістю, а й високими спортивними досягненнями. Спорт для шахтарського краю – важлива частина життя. Серед жителів області практично немає байдужих до спорту – любителів футболу, хокею, баскетболу та інших його видів у нас предостатньо. Чимало й тих, хто безпосередньо займається спортом. Цьому сприяє спортивна база регіону, що постійно розвивається, а також особисте сприяння керівників області та наших земляків – олімпійських чемпіонів.

Але особлива увага приділяється спортсменам-паралімпійцям. Щоб залучити юних інвалідів по слуху, зору, інвалідів з порушеннями опорно-рухового апарату до фізкультурних занять на Донеччині існує більше двох сотень оздоровчо-реабілітаційних груп та дитячо-юнацьких спортивних шкіл інвалідів. Ефективність функціонування таких закладів для осіб з обмеженими фізичними можливостями неодноразово доведена: паралімпійці часто перевершують звичайних спортсменів за кількістю завойованих медалей, будь то Олімпіада або Чемпіонат світу.

Як зазначає голова Донецької обласної ради Андрій Михайлович Федорук: «Інваспорт в Донецькій області потребує нашої підтримки. Обласна рада раніше приймала рішення про встановлення одноразових грошових винагород для спортсменів Паралімпійських ігор. Ми сподіваємося, що такого роду заохочення будуть сприяти високим спортивним досягненням. Подібне стимулювання розвитку спорту просто необхідно».

До речі, на регіональному рівні проводиться безліч спортивних змагань для інвалідів. Одне з них – Турнір з плавання на призи Героя України, чемпіона світу, Європи і України, заслуженого майстра спорту Віктора Смирнова, який цього року пройде 8-9 лютого.

В нашій області також вже багато років існує Донецький регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», який є основним координатором фізкультурно-оздоровчої, реабілітаційної та спортивної роботи серед інвалідів області. ДРЦ «Інваспорт» забезпечує розвиток фізичної культури і спорту інвалідів на регіональному рівні та проводить відповідні заходи з фізичної культури і спорту інвалідів та їх фізкультурно-спортивної реабілітації.

Для якісної підготовки спортсменів до змагань різних рівнів проведено 4 навчально-тренувальні збори з участю 61 спортсмена.

У 2013 році 183 спортсмена-інваліда області взяли участь в 73 навчально-тренувальних зборах у складі збірної команди України, які проводив Укрцентр „Інваспорт”. У 45 всеукраїнських та 26 міжнародних змаганнях від Донецької області взяли участь 416 спортсменів, які завоювали: на всеукраїнських змаганнях – 194 медалі, в т.ч. 92 золотих, 62 срібних, 40 бронзових; на міжнародних змаганнях – 52, в т.ч. 20 золотих, 22 срібних, 10 бронзових.

З 26 липня по 4 серпня 2013 року в м. Софія (Болгарія) пройшли XXII літні Дефлімпійські ігри серед спортсменів з порушенням слуху, у яких взяли участь 10 спортсменів Донецької області в складі збірної команди України вибороли 1 золоту, 4 срібних, 3 бронзових медалей.

За підсумками виступів спортсменів Донецький регіональний центр протягом багатьох років входить до трійки лідерів регіонів України за рейтингом вищої спортивної майстерності.

Крім цього, рішенням Донецької обласної ради від 01.08.2012 № 6/13-334 було створено Комунальний заклад «Донецька обласна дитячо-юнацька спортивна школа для інвалідів» (ДО ДЮСШІ) – позашкільний навчальний заклад спортивного профілю, шляхом його виділення із складу ДРЦ «Інваспорт».

Головною метою ДО ДЮСШІ є залучення дітей-інвалідів області з ураженням опорно-рухового апарату, порушенням зору, слуху, розумового і фізичного розвитку до занять фізичною культурою і спортом, створення необхідних умов для повноцінного оздоровлення та загартування, отримання навичок здорового способу життя засобами фізичної культури і спорту, забезпечення розвитку здібностей інвалідів в обраному виді спорту, надання дітям, підліткам та молоді рівних умов для навчання, а перспективним спортсменам – необхідні умови для спортивного удосконалення.

Відділення ДО ДЮСШІ функціонують в 9 містах: Горлівка, Донецьк, Дебальцеве, Макіївка, Маріуполь, Миколаївка, Слов’янськ, Торез, Харцизьк. Основними видами спорту, які культивуються в школі, є: баскетбол, голбол, легка атлетика, настільний теніс, пауерліфтинг, плавання, фехтування на візках, футбол, шахи. Станом на 31.12.2013 ДО ДЮСШІ займаються 406 дітей-інвалідів усіх нозологій (2012 р. – 398 дітей).

Однією з важливих форм залучення дітей-інвалідів до занять фізичною культурою і спортом є проведення обласних змагань в програмі Спартакіади Донецької області «Повір у себе». У 2013 році організовано та проведено 6 обласних змагань з видів спорту за участю 248 спортсменів.

У фінальних змаганнях Всеукраїнської Спартакіади «Повір у себе» у Міжнародному дитячому центрі «Артек» (м. Ялта) і Національному центрі паралімпійської і дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів (м. Євпаторія) взяли участь 58 учнів ДО ДЮСШІ, які завоювали 70 медалей, в т.ч. 36 золотих, 25 срібних, 9 бронзових.

Під час шкільних канікул ДО ДЮСШІ щороку організовує літнє оздоровлення дітей-інвалідів. В 2013 році в оздоровчому таборі «Вишнегорск» (м. Слов’янськ), МДЦ «Артек» (м. Ялта), Національному центрі паралімпійської і дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів (м. Євпаторія), на базі відпочинку «Перлина» (с. Мелекіно), в м. Севастополь оздоровлено 227 дітей-інвалідів.

Донецька обласна рада продовжує активно підтримувати розвиток спорту для людей з обмеженими фізичними можливостями. Завдяки наполегливій роботі органів влади, тренерів та безпосередньо самих інвалідів, судячи з досягнутих успіхів їх можливості безмежні, і попереду чекають лише нові висоти.

Прес-служба

Донецкий областной совет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*