Національна паралімпійська збірна команда з футболу стала чемпіонкою Європи

1 05 2 img 8402 1 2. дцп, паралімпійська збірна

1 05 2 img 8402 1

Увечері 2 серпня відбулась беспрецедентна подія у світі паралімпійського футболу: національна паралімпійська збірна команда України з рахунком 3:0 перемогла команду Голландії та отримала золото чемпіонату Європи, що проходив з 23 липня по 2 серпня 2014 року в португальському місті Майя. Це величезна перемога українців, адже напередодні їм вдалось у півфіналі перемогти чинних чемпіонів світу та Паралімпіади в Лондоні – команду Росії, тим самим змусивши росіян боротись за третє місце з командою Ірландії, яку вони перемогли з аналогічним рахунком. Золото Європи національна паралімпійська збірна команда з футболу серед спортсменів з наслідками дитячого церебрального паралічу присвятила світлій пам’яті відомого футболіста та чудової людини – Валентина Белькевича, який раптово помер від розриву тромбу.

Зауважимо, що у зв’язку з численними травмами, у півфіналі та у фіналі грало лише декілька провідних гравців команди, проте це не завадило нашим паралімпійцям стати знову ж таки беззмінними чемпіонами Європи, причому вже вп’яте, починаючи з 1999 року! Власне перше місце в Європі – це перша паралімпійська ліцензія у футболі (серед 11 країн-учасниць цього чемпіонату Європи!) на участь у майбутніх Паралімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро.

1 05 2 1017562 544894145612222 2

До речі, останній тренувальний збір перед поїздкою на чемпіонат Європи національна паралімпійська збірна з футболу провела на рідній своїй базі – в Національному центрі паралімпійської та дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів, що в Євпаторії.

Національна паралімпійська збірна команда з футболу серед спортсменів з наслідками дитячого церебрального паралічу надзвичайно вдячна Міністерству фінансів України, Державному казначейству України, завдяки яким в умовах надзвичайно складної ситуації в Україні була профінансована участь спортсменів у цьому визначному спортивному форумі чотирьохліття. Окрема подяка спонсорам – Ощадному банку України та голові правління Ощадбанку Андрієві Пишному, а також глобальному спонсору Чемпіонату світу по футболу FIFA 2014 ТМ BUD.

Вже 4 серпня вночі спортсмени прибудуть у Київ, щоб далі роз’їхатись по домівкам і продовжувати активну підготовку до чемпіонату світу 2015 року.

Національна паралімпійська збірна команда з футболу ДЦП: факти з історії

У 1996 році виникла ідея створення команди з футболу ДЦП після Паралімпійських ігор в Атланті. Національна команда створювалась в м. Дніпропетровськ за участю команд з м. Чернігова та м. Києва, згодом до складу збірної долучилась команда з Волинської обл. Вперше на міжнародній арені футбольна збірна України дебютувала на Всесвітніх іграх ДЦП у 1997 році (Голландія, м. Белден), де посіла почесне четверте місце (на усіх наступних Всесвітніх іграх ДЦП наша збірна займала виключно чемпіонські позиції – у 2001 р. (Англія, м. Нотенгем), 2005 (США, м. Нью-Лондон)).

У 1998 році наші футболісти виїхали на свій перший на чемпіонат світу, який проходив у Бразилії (Ріо-де-Жанейро) і відразу викликали сенсацію, перемігши спочатку хазяїв чемпіонату – збірну Бразилії, а потім і росіян, та отримавши титул чемпіонів. Чотири наші футболісти тієї збірної – Євген Жучинін, Володимир Кабанов, Сергій Новопольцев та Сергій Крот – ввійшли до символічної збірної ІІІ чемпіонату світу. У 1999 році – чемпіони Європи(Бельгія). На ХІ Паралімпіаді 2000 р. у Сіднеї (Австралія) наша футбольна дружина завоювала срібні нагороди і посіла друге місце, програвши у фіналі своїм традиційним суперникам – росіянам.

2002 р. – чемпіонат Європи проходив в місті Києві (Україна), чемпіони Європи (більше 30 000 глядачів вболівали за нашу команду). Після ЧЄ в м. Києві національна збірна з футболу ДЦП стала ПЕРШОЮ В СВІТОВОМУ РЕЙТИНГУ І ДО СИХ ПІР ЙОГО ОЧОЛЮЄ.

2003 р. – чемпіони світу (Аргентина, м. Буенос-Айрес).

На ХІІ Паралімпіаді 2004 р. в Греції (м. Афіни) до титулів чемпіонів світу та Європи збірна додає титул паралімпійських чемпіонів, здолавши нарешті своїх старих суперників – збірну Росії.

2006 р. – чемпіони Європи (Ірландія, м. Дублін). 2007 р. – бронзові призери світу (Бразилія, Ріо-де-Жанейро). 2008 р. – чемпіони ХІІІ літніх Паралімпійських ігор (Китай, Пекін). 2010 р. – чемпіони Європи (м. Глазго, Шотландія), 2011 р. – бронзові призери чемпіонату світу (Голландія, м. Ессен).

2012 р. – срібні призери XIV літніх Паралімпійських ігор (Великобританія, Лондон).

2014 р. – чемпіони Європи (Португалія, Майя).

Прес-служба НКСІУ

Національний комітет спорту інвалідів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*