Карітас: “Футбол – це мова, яка об’єднує неповносправних!”

1 02 1 5 2. карітас, вадами

1 02 1 5 1У цьому переконані працівники БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ», які працюють із дітьми та молоддю з особливими потребами. Щорічний футбольний матч у Карітасі – це довгоочікуване свято для неповносправних, ліки для душі, користь яких важко переоцінити.

Наприкінці літа учасники “Центру дозвілля та соціальної адаптації для дітей та молоді з вадами розумового розвитку” з особливим ентузіазмом та завзяттям провели 6-ий товариський футбольний матч. Як завжди, карітасівцям у проведенні цього заходу допомогла Івано-Франківська федерація футболу, яка надала професійних арбітрів та подарувала молоді футбольний м’яч.

До спортивних змагань також залучили 16 дітей-аутистів – представників ГО «Світанок-ІФ». Для цих діток – це перша можливість пограти у футбол на професійному полі. І немає значення, що батьки їм у цьому допомагали. Найважливіше, що вони також відчули себе «зірками спорту», які уміють забивати голи.

Для підопічних Карітасу спортивні змагання вже стали традицією і нормою. Щоби покращити свій фізичний розвиток, дітям із різноманітними вадами спорт просто необхідний, – кажуть у благодійному фонді. «До футбольного матчу наші підопічні ретельно готуються. Двічі на тиждень волонтер Назар Костів проводить тренувальні заняття у спортзалі, а в теплу пору року – на футбольному майданчику Крихівців. Спортивні заняття є невід’ємною частиною фізичного розвитку людини, а для людей із вадами спорт є ще й свого роду ліками. Усі: і дівчата. і хлопці – надзвичайно люблять грати у футбол, адже гра для них – це маса позитивних емоцій, навики дисципліни та витривалості», – каже Наталія Козакевич, виконавчий директор БФ «Карітас – Івано-Франківськ УГКЦ».

Для понад 40 молодих інвалідів Карітас став другим домом. Більшість неповносправних дітей ходить сюди щодня. Когось привозять батьки, а для декого справжньою гордістю є те, що вони навчилися користуватися громадським транспортом і можуть добиратися самостійно. У Карітасі вони працюють у творчих майстернях (виготовляють вироби з бісеру, паперу, дерева), займаються у спортзалі, їздять на екскурсії, ходять у кіно, спілкуються з волонтерами, а найголовніше – відчувають, що вони потрібні. Ці діти – справжній скарб, бо дарують усім свою любов щиро, безкорисливо, нехай і трішки незвично.

Діяльність Центру дозвілля та соціальної адаптації для дітей та молоді з вадами розумового розвитку здійснюється за підтримки проекту «Денний центр для людей з обмеженими можливостями» (фінансування проекту – за кошти гранту мерії міста Відень, Карітас-Відень (Австрія) та проекту «Соціальна інклюзія і розвиток інтеграційних центрів для молодих людей з особливими потребами в Україні» (фінансування МБФ «Карітас України»).

«Галицький Кореспондент» +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*