Десять команд України змагаються з голболу у Полтаві

1 17 1 dsc 0377 1 2. команди

1 17 1 dsc 0377 1
Фото Андрія Іванова

Чемпіонат України з голболу серед спортсменів із порушенням зору 15 грудня стартував у Полтаві.

Цей чемпіонат у Полтаві проводять щорічно, адже основу, як чоловічої, так і жіночої збірних України складають спортсмени та спортсменки саме з цього міста. У змагання взяли шість кращих чоловічих команд України та чотири жіночих. Найкращі спортсмени – потраплять до збірної України. До речі, жіноча збірна посіла третє місце на чемпіонаті Європи і вперше кваліфікувалася на Паралімпійськи ігри в Ріо-де-Жанейро.

– Цей чемпіонат – певний етап підготовки до цих відповідальних змагань, – розповідає Олександр Верещака, начальник Полтавського регіонального центру «Інваспорт». – На жаль, у нас існує багато проблем в процесі підготовки. Основні – приміщення для тренувань та інвентар. Один спеціалізований м’яч для цієї гри (він оснащений спеціальними дзвіночками і коли котиться видає звук) коштує 80 євро. Нам надала зал в спорткомплексі «Локомотив» «Укрзалізниця», але цього все-рівно замало. А зараз усі спортивні споруди на самоокупності і дуже важко знайти грошей, або час для оренди спортзали.

Здобути ліцензію на Паралімпіаду було дуже важко, говорить полтавка Тетяна Говоруха, член збірної України з голболу. Збірна України буквально вскочила в останній вагон потягу, який вже рушав на ці змагання, здобувши останню перепустку в Ріо.

1 17 1 dsc 0341 2
Тетяна Говоруха. Фото Андрія Іванова

– Дуже цікавий вид спорту, азартний та командний, – говорить Тетяна, – Разом переживаємо, разом готуємося до змагань. На Чемпіонаті Європи було дуже важко, там не має слабких команд. Ми були третіми, не змогли здолати росіянок та турчанок. На Паралімпіаді додадуться ще дуже потужні команди: Канади, США, Китаю та багато інших. Нам потрібно підтягувати точність кидка, щоб на рівних змагатися із серйозними командами.

Голбол (англ. Goalball) – спортивна гра, в якій команда з трьох чоловік повинна закинути м’яч з вбудованим дзвіночком у ворота суперника. Голбол був створений в 1946 році з метою допомогти реабілітації ветеранів Другої світової війни – інвалідів по зору. Входить в програму Паралімпійських ігор.

У грі беруть участь дві команди по три гравці. Кожна команда може мати максимум три запасних гравця. Гра відбувається в спортивному залі, на підлозі якого нанесена розмітка у вигляді прямокутного майданчика, розділеної на дві половини центральною лінією. В обох кінцях площадки перебувають ворота. Гра здійснюється озвученим м’ячем (всередині знаходиться дзвіночок). Мета гри – закотити м’яч за лінію воріт команди, що захищається, в той час як вона намагається перешкодити. Спортсмени заклеюють очі та грають у спеціальних окулярах для того, щоб урівняти усіх учасників, не залежно від ступеню проблем із зором.

Андрій Іванов

“Коло” +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*