«Потрібно зламати всі стереотипи»: у Києві стартували футбольні тренування для особливих дівчаток (ВІДЕО)

«Потрібно зламати всі стереотипи»: у Києві стартували футбольні тренування для особливих дівчаток (ВІДЕО). дівчатка, ментальними розладами, проєкт, тренування, футбол

«Потрібно зламати всі стереотипи»: у Києві стартували футбольні тренування для особливих дівчаток. дівчатка, ментальними розладами, проєкт, тренування, футболУ Києві стартували футбольні тренування для особливих дівчаток | 5 канал

Тренування з футболу для дівчаток з ментальними розладами стартували у чотирьох містах України – Києві, Маріуполі, Харкові та Івано-Франківську. Такий соціальний проєкт зорганізувався у співпраці Фонду ООН у галузі народонаселення, футбольного клубу “Шахтар” та громадської організації “Спеціальна олімпіада України”. Як тренувалися дівчатка в Києві – дивіться в сюжеті Євгенії Китаївої.

Любов до футболу у восьмирічної Яни виховав тато. “Коли вона гуляла з татом, він любив грати з нею в футбол. І ми записалися. І зараз вона ходить із задоволенням, їй дуже подобається”, – каже Ольга Ткаченко, мама Яни.

Батьки дівчинки записали її на заняття футболом, щойно дізналися про проєкт для особливих дітей. Кажуть, такі програми з’являються в Україні дедалі частіше, однак й досі доступні не для всіх.

Мама Яни радо розповідає, що дівчинка без проблем засвоює інклюзивну програму в школі: “Підходить їй інклюзія, вона розвивається дуже добре, прогресує. Вона в загальному класі вчиться, але додаткові фахівці дають їй можливість адаптуватися і знаходиться з усіма разом”.

Для батьків особливих дітей – надзвичайно важливо, аби ті розвивалися в соціумі разом з іншими дітьми. Дівчатка вдягають форму, беруть м’ячі, стають біля футбольних воріт – і стартує справжнє тренування.

За спеціально розробленою адаптованою методикою з дівчатками займаються тренери та волонтери. Організатори проекту та викладачі зазначають – для дітей це не лише гра, а ще й реабілітація.

“Потрібно зламати всі стереотипи. І в нас буде в майбутньому така можливість – продемонструвати руйнацію цих стереотипів, показати спроможність дівчаток займатися спортом”, – наголошує представник фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надаль.

Виконавчий директор ГО “Спеціальна олімпіада України” Андрій Підварко додає: “Цей проєкт, це – не на словах, а на ділі – приклад тієї соціальної інтеграції, про яку багато лише говорять… Дівчатка, які мають відхилення у розумовому розвитку, вони можуть не тільки грати в футбол, вони можуть спілкуватися, вони можуть дружити, вони можуть допомагати один другому”.

Тренування проводять відомі футболісти та тренери футбольного клубу “Шахтар”. Для них це теж своєрідне випробування, адже раніше вони таких діток не тренували.

“Ніяких складнощів немає, ми адаптувалися. Ми проходили навчання для роботи з такими дітками. Тому ми з першого тренування з усіма дівчатками познайомилися, підлаштувалися під їхній рівень розвитку футболу”, – запевняє спеціаліст соцпроектів ФК “Шахтар” Олександр Ушаренко.

Футбольний тренер молодіжного складу ФК “Шахтар” Геннадій Зубов зізнається: “Складно перші п’ять уроків, тому що потрібно пояснити, донести, щоб дівчатка тебе зрозуміли, які потрібно вправи, які завдання потрібні. Вести себе природно, допомагати їм у всьому, направляти”.

Після тренування дівчаток переповнюють емоції. Хтось із них тільки вчиться грати у футбол, а вже майстерно б’є по воротах.

“Я просто на вулиці навчилася грати в футбол с хлопцями. Бо я люблю футбол”, – каже Олександра. Для неї цей проект – ще й шанс здійснити свою мрію: “Стати футболісткою. Професійно займатися цим”.

Тренування для особливих дівчаток стартували у чотирьох містах України – Києві, Маріуполі, Харкові та Івано-Франківську. У кожному з цих міст вже зібрали команди з 20 учасниць. Безкоштовні заняття діти зможуть відвідувати щотижня.

Євгенія Китаїва, Едуард Белінський

“5 канал”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*