У Вінниці борці з порушеннями зору і слуху спільно готуються до змагань (ФОТО, ВІДЕО)

У Вінниці борці з порушеннями зору і слуху спільно готуються до змагань (ФОТО, ВІДЕО). вінниця, порушення зору і слуху, спортсмен, чемпіонат, інвалідність

У Вінниці борці з порушеннями зору і слуху спільно готуються до змагань. вінниця, порушення зору і слуху, спортсмен, чемпіонат, інвалідністьУ Вінниці борці з порушенням зору і слуху спільно готуються до змагань. Фото: Суспільне

До міжнародних чемпіонатів готуються вінницькі борці з порушенням зору і слуху. Залу для тренувань їм безкоштовно надали у спорткомплексі “Колос”. Незрячі проти глухих нерідко спарингують на килимі, повідомляє Суспільне.

На “татамі” одночасно займаються кілька спортсменів і два тренери. Один із тренерів супроводжує сліпого дзюдоїста Костянтина Ільніцького, інший — жестовою мовою показує прийоми нечуючому спортсмену.

За словами Костянтина Ільніцького, борців із порушенням зору і слуху у Вінниці не так багато. Особливо таких, які можуть виступати в одній ваговій категорії. Тому вирішили проводити спільні тренування.

У Вінниці борці з порушеннями зору і слуху спільно готуються до змагань. вінниця, порушення зору і слуху, спортсмен, чемпіонат, інвалідністьФото: Суспільне

Зір Костянтин втратив 2015 року, відтоді, каже, його спортивне життя змінилося.

“Тренер повинен контролювати і змушений контролювати всі рухи тотально незрячого спортсмена. Якщо я спарингую зі слабозорим суперником, вони також дивляться за мною, щоб не вийти за край ковра. Для людини з інвалідністю по зору дуже зручно постійно займатися в одному місці. Я тоді звикаю, орієнтуюся. Наприклад, 8 ковриків — кінець татамі”, — говорить Костянтин Ільніцький.

Із Костянтином займається паралімпійський призер, заслужений майстер спорту Микола Ливицький. Він також тренує ще кількох спортсменів із вадами зору.

“Із нечуючими разом працюємо. Є вагова категорія і є з ким спарингуватися. Вони тут займаються, то ми до них ходимо на килим”, — каже Микола Ливицький.

У Вінниці борці з порушеннями зору і слуху спільно готуються до змагань. вінниця, порушення зору і слуху, спортсмен, чемпіонат, інвалідністьФото: Суспільне

Наразі тренер готує Костянтина до чемпіонату Європи серед спортсменів із вадами зору, який пройде в серпні в Італії.

“Крім неділі, щоденно тренуємося. Працюємо над кидками, зривами. Сили в нього вистачає, трохи треба збільшити швидкість” , — говорить Ливицький.

Призер Дефлімпіади Алім Брижак тренується разом із незрячими спортсменами. Він — глухий. Хлопець займається греко-римською боротьбою. Цей вид спорту, розповідає, захопив його ще з раннього віку.

“Почав тренуватися коли мені було 12 років. В моїй школі “Інваспорт” був гурток із греко-римської боротьби. Я пішов і мені сподобалося. Був час, коли я тренувався зі здоровими спортсменами. Це дуже важко, вони сильніші і витриваліші, тому ми займаємось зі спортсменами однакового рівня підготовки”, — каже Алім Брижак.

Цього року основні міжнародні змагання пройшли, тому зараз Алім разом із тренером готуються до Кубку України, який відбудеться восени. Втім, це за умови — якщо в Україні не буде війни.

Юлія Ковалишена

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*