Волейбол сидячи: у Кривому Розі відкрили спортивну секцію для людей з інвалідністю

Волейбол сидячи: у Кривому Розі відкрили спортивну секцію для людей з інвалідністю. кривий ріг, ветеран, волейбол сидячи, спортивна секція, інвалідність

Волейбол сидячи: у Кривому Розі відкрили спортивну секцію для людей з інвалідністю. кривий ріг, ветеран, волейбол сидячи, спортивна секція, інвалідністьФото з відкритих джерел

У Кривому Розі відкрили спортивну секцію «Волейбол сидячи». В залі можуть займатися ветерани з травмами кінцівок та з ураженням опорно-рухомого складу. Про це журналістам krivbass.city розповів Юрій Понькін, очільник криворізького громадського об’єднання «Рух без меж».

7 березня 2024 року у Кривому Розі відбулося чергове засідання міського комітету доступності, де обговорили питання роботи з ветеранами, а саме залучення їх до спорту. І як з’ясувалося, у місті вже відкрили першу секцію сидячого волейболу.

Займатися спортом там можуть як ветерани, так і будь-хто з людей, які мають ампутацію нижніх кінцівок. Секція працює на базі криворізької дитячо-юнацької спортивної школи №1.

«Сам факт що вона є це прекрасно. Сподіваюся що це буде розвиватися й далі. Місто велике і в кожному районі ми маємо зробити спортивні заклади доступними – як приватні, так і комунальні. Щоб залучати ветеранів, котрі повертаються з важкими травмами і важким психо-емоційним станом», – зазначив Юрій Понькін, голова ГО «Рух без меж».

Волейбол сидячі – що відомо про цей вид спорту

Волейбол сидячи — різновид волейболу для спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, паралімпійський вид спорту.

Як і в класичному волейболі грають команди, що складаються з 6 гравців основного складу і 6 запасних гравців. В основному правила гри відповідають правилам класичного волейболу. Але є не великі відмінності:

  • розміри майданчика у волейболі сидячи 10 на 6 метрів, розділені сіткою (площа корду однієї з команд 5 на 6 метрів);
  • розміри сітки 7 метрів на 80 см. Висота сітки у чоловіків 115 см, у жінок 105 см від підлоги. Основна площа сітки визначається антенами і обмежувальними стрічками;
  • довжина аутів 6 метрів з боку лицьової лінії і по 3 метри з боку бічних ліній;
  • задня лінія атаки знаходиться в 2-х метрах від центральної лінії.

Крім того є дві істотні відмінності:

  • гравці передньої лінії приймаючої сторони, мають право блокувати подачу;
  • в момент торкання м’яча (особливо на передній лінії) гравець не має права відривати точку опори, тобто сідниці від підлоги.

В іншому: рахунок, заміни, переходи, перерви, гравець «ліберо» та інше, все відповідає правилам класичного волейболу.

Волейбол сидячи вперше був представлений у 1956 році в Амстердамі.

Віктор Могуров

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*