Запрошують долучатись дітей: як у Рівному тренують легкоатлетів з інвалідністю (ФОТО, ВІДЕО)

Запрошують долучатись дітей: як у Рівному тренують легкоатлетів з інвалідністю (ФОТО, ВІДЕО). родюсшоі, рівне, світлана станко, легка атлетика, інвалідність

Запрошують долучатись дітей: як у Рівному тренують легкоатлетів з інвалідністю. родюсшоі, рівне, світлана станко, легка атлетика, інвалідністьФото: Суспільне Рівне

У Рівному дітям з інвалідністю віком від восьми років пропонують долучитися до занять легкою атлетикою, які проводить марафонка й учасниця Олімпійських ігор 2016 року Світлана Станко.

Як розповіла вона Суспільному, людей з інвалідністю вона тренує шостий рік в обласній дитячо-юнацькій спортивній школі осіб з інвалідністю (РОДЮСШОІ).

У 33-річної Анастасії Романюк — ДЦП. До повномасштабного вторгнення вона жила у Слов’янську. З чоловіком, який має інвалідність, професійно займались паверліфтингом:

“Я полюбила бігати. До того я взагалі не бігала, а тільки ходила, та й то, як виходила на гірку, то із задишкою, важко ходилося. Почалися трошки проблеми з ногами, почала погано ходити, і через це вирішила, що треба спробувати щось новеньке і щось корисніше для ніг”.

Запрошують долучатись дітей: як у Рівному тренують легкоатлетів з інвалідністю. родюсшоі, рівне, світлана станко, легка атлетика, інвалідністьАнастасія Романюк. Фото: Суспільне Рівне

Анастасія почала займатися легкою атлетикою навесні 2023-го. Шість разів на тиждень відвідує заняття тренерки Світлани Станко. Вона — легкоатлетка, яка спеціалізується на марафонському бігу. Розповіла, що людей з інвалідністю тренує шостий рік:

“Я не просто тренер-викладач, я ще й реабілітолог. Це дуже допомагає в моїй роботі зараз. Я вже знаю кожну дитину, їхній діагноз, специфіку роботи. Я можу їх звести в групу, завдання можу давати більш-менш, групуючи їх по групах”.

Наразі Світлана готує групу базової підготовки до обласних змагань, які заплановані на 7 жовтня. До відкритого кубку області готується і 20-річна Олександра Корева. Дівчина має порушення розумового і фізичного розвитку. Вона розказала, що займається легкою атлетикою чотири роки:

“Всі кажуть, що я молодець. Коли я виступала на змаганнях, найбільше радіє мама. Каже постійно, що я її гордість”.

Запрошують долучатись дітей: як у Рівному тренують легкоатлетів з інвалідністю. родюсшоі, рівне, світлана станко, легка атлетика, інвалідністьОлександра Корева. Фото: Суспільне Рівне

Коли погодні умови дозволяють, група тренується на стадіоні Національного університету водного господарства та природокористування. Це зараз — єдиний біговий стадіон у місті, повідомила Світлана Станко, але й він перебуває в неналежному стані:

“Тренери своїми силами стараються, виривають травичку, грають “п’ятнашки”, зсовують, щоб якось дітям хоч було більш-менш безпечно тренуватись на цих доріжках. Я, як тренерка, яка відповідає за здоров’я дитини під час тренування, беру на себе відповідальність”.

Запрошують долучатись дітей: як у Рівному тренують легкоатлетів з інвалідністю. родюсшоі, рівне, світлана станко, легка атлетика, інвалідністьСвітлана Станко. Фото: Суспільне Рівне

Зараз тренерка набирає в РОДЮСШОІ нову групу дітей з інвалідністю віком від восьми років:

“Я не скажу, що кожна дитина, яка приходить до мене, стане паралімпійським чемпіоном. Але просто гарною людиною, здоровішою — це точно”.

Тетяна Климчук, Анастасія Грунтківська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*