“Зір”ковим хворим на Закарпатті торік зроблено 200 операцій (ВІДЕО)

1 11 2 0 k 526600 2. глаукоми

  1 11 2 0 k  526600 1Йдеться про очне відділення Закарпатської обласної клінічної лікарні імені А.Новака в Ужгороді.

6 березня у всьому світі відзначали Всесвітній день боротьби зі сліпотою внаслідок глаукоми. Його почали проводити з 2008 року за ініціативи Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA. Адже глаукома – одна з основних причин сліпоти та слабкозорості. Кількість хворих у світі вже доходить до 100 млн чоловік. При цьому з 28 млн сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір у зв’язку з цим захворюванням.

Глаукома – захворювання очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Початок недуги підступний і протікає безсимптомно. Якщо лікування цього захворювання не проводиться, то поступово починає звужуватися поле зору – людина перестає помічати розташовані збоку об’єкти, надалі хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому з часом можлива повна його втрата. Зір, втрачений внаслідок глаукоми, відновити не можливо.

Загалом в Україні – понад 220 тисяч людей вражені цією хворобою і щорічно їх кількість збільшується на 25 тисяч. “Щоб призупинити темпи інвалідизації через цю патологію, слід вирішити проблему вчасного виявлення хвороби. Для цього кожна людина, старша 40 років раз на три роки, має регулярно вимірювати свій внутрішньоочний тиск,” – переконаний обласний офтальмолог Олег Мороз. За його словами, сьогодні в Закарпатській області на обліку стоїть понад чотири тисячі пацієнтів хворих на глаукому і щороку їх кількість зростає. В області працює чотири спеціалізовані глаукомні кабінети: в Ужгороді, Мукачево, Тячево та в Обласній клінічній лікарні ім. А.Новака. Окрім цього обстежити пацієнта на предмет глаукоми може й сімейний лікар.

Минулого року в очному відділенні хворим на глаукому було зроблено 200 операцій. Серед проблем, які відзначає головний офтальмолог області Олег Мороз – недостатня обізнаність населення з цією хворобою, відтак запізніле звернення до лікарів, коли вже в очах відбулися незворотні руйнівні зміни. Щоб зупинити хворобу потрібно постійно, пожиттєво вживати спеціальні очні краплі. В середньому річний курс лікування обходиться у 2 тисячі гривень. Якщо пацієнт з глаукомою припинить лікування, то хвороба починає прогресувати і людина сліпне, стає інвалідом.

Офтальмологи переконані, що фінансовий вантаж вартості очних крапель від глаукоми було б доцільно взяти на себе державі, як це наприклад, з хворими на цукровий діабет, яким забезпечуються за рахунок бюджету необхідні ліки.

Більш докладно див. у відео:


KarpatNews.in.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*