Інклюзивні рішення для рівноправного та відповідального суспільства

1 18 000110. обмеженими можливостями, інвалідності, інвалідів

У лютому 2013 р. Британська Рада розпочала новий проект «Громадянське суспільство як захисник прав людей з обмеженими можливостями в процесі прийняття рішень органами влади», що фінансується Європейським Союзом і виконується в Азербайджані, Вірменії, Грузії, Йорданії, Лівані та Україні спільно з місцевими партнерськими організаціями.

Метою цього проекту є посилення ролі недержавних організацій, що працюють у сфері інвалідності, в процесах прийняття рішень органами влади задля забезпечення кращого представництва інтересів людей з обмеженими можливостями та захисту їх прав.

Однією з основних проблем для людей з інвалідністю є неможливість брати участь у житті суспільства, і зокрема у прийнятті рішень на місцевому рівні. І саме через це державна політика часто не відображає реальні потреби людей з обмеженими можливостями. Крім того, потребує змін ставлення громадськості до людей з інвалідністю – вони повинні сприйматись як повноцінні члени суспільства і їх інтеграція у суспільне життя є задачею проекту. Не менш важливою проблемою є недостатнє розуміння соціальної моделі інвалідності як представниками уряду, так і громадянським суспільством. На вирішення цих проблем спрямований «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року. Зокрема, в цій державній програмі йдеться про «залучення представників громадськості до участі в реалізації прав і задоволенні потреб інвалідів, поліпшенні умов їх життєдіяльності, а також забезпечення розвитку міжнародного співробітництва у сфері реалізації прав і задоволення потреб інвалідів».

Новий проект Британської Ради має на меті сприяти вирішенню цих завдань шляхом створення рамки прийняття рішень, заснованої на кращому світовому досвіді, задля забезпечення відповідності будь-якої політики, що розробляється у державі, потребам тих, на кого вона спрямована.

Партнерські організації, залучені до виконання проекту, серед яких Національна асамблея інвалідів України, мають значний досвід роботи у галузі інвалідності, глибоке знання цього питання та розгалужену мережу партнерів. Національні, регіональні та міжнародні зв’язки, створені у цьому проекті, сприятимуть обмінові досвідом та кращій координації зусиль між органами влади, організаціями громадянського суспільства та міжнародними організаціями на всіх рівнях.

Проект розпочнеться із заходів у громадах під назвою “Future Search” («Пошук майбутнього»), що зберуть представників усіх зацікавлених сторін для аналізу ситуації і розробки плану дії, який скеровуватиме проектну діяльність. Дорадча група проекту, що буде створена у всіх країнах-учасницях, наглядатиме за прогресом проекту з огляду на національні плани дій і надаватиме рекомендації для досягнення максимального ефекту.

Контакти

Ірина Сухініна

Любов Єремічева

Ресурсний центр ГУРТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*