Інваліди, як соціально вразлива категорія громадян, потребують особливого захисту

Інваліди, як соціально вразлива категорія громадян, потребують особливого захисту. інвалідів

Інваліди, як соціально вразлива категорія громадян, потребують особливого захисту. інвалідів

У прокуратурі Одеської області пройшла міжвідомча нарада під головуванням заступника прокурора області Олександра Німого з порядком денним: «Про стан додержання в регіоні законодавства у сфері соціального захисту інвалідів».

У заході взяли участь представники органів місцевої державної виконавчої влади, місцевого самоврядування та контролю, а також міські, районні, міжрайонні та прирівняні до них прокурори і представники апарату прокуратури області.

Зі вступним словом виступив Олександр Німий, він зазначив, що органами прокуратури проведено перевірки додержання вимог чинного законодавства відповідними органами. Та, незважаючи на проведену значну роботу, на сьогодні стан додержання законів в сфері соціальної захищеності інвалідів є незадовільним.

Зокрема, перевірки прокуратури засвідчили, що органами влади області не у повній мірі виконуються вимоги з розроблення програм по реалізації державної політики щодо інвалідів, здійснення контролю за їх виконанням, своєчасності та повноти виділення коштів на фінансування передбачених відповідними програмами заходів.

Не у повній мірі забезпечено контроль за функціонуванням стаціонарних установ (геріатричних пансіонатів для ветеранів війни, інвалідів, осіб похилого віку).

Так, прокуратурою Одеси за результатами перевірки законності відчуження житла підопічних одного з геріатричних будинків-інтернатів, виявлено факти відчуження квартир в шляхом дарування психічно хворими особами. Відомості про кримінальне правопорушення внесено од ЄРДР за ч.3 ст. 190 КК України.

Крім того, прокуратурою Саратського району у Великорибальському психоневрологічному будинку-інтернаті перевірено використання бюджетних коштів встановлено розтрату на суму майже 230 тис. грн. За даним фактом внесено відомості до ЄРДР за ч. 4 ст. 191 КК України. Досудове розслідування триває.

Заступник прокурора області О. Німий додав, що до органів прокуратури надходять скарги щодо відмови автоперевізниками у безоплатному проїзді інвалідам. Наприклад, посадові особи ПАТ (транспортна сфера) незаконно відмовляли інвалідам у пільговому перевезенні пасажирів. У зв’язку із цим, Чорноморською прокуратурою з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері внесено подання до підприємства яке задоволено, права інвалідів на пільговий проїзд поновлені.

Загалом за результатами прокурорських перевірок зареєстровано 13 кримінальних проваджень, з яких 3 направлено до суду, та внесено 43 подання, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 22 посадові особи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, у тому числі 6 – органів контролю.

Учасниками заходу обговорено шляхи вирішення наявних проблем та визначено заходи, спрямовані на підвищення ефективності роботи у вказаній сфері.

Прес-служба прокуратури Одеської області

Прокуратура Одеської області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*