Право інваліда з дитинства І групи на отримання земельної ділянки під гараж гарантовано державою

1 20 123781 2. інвалідів

На адресу Урядового уповноваженого з прав інвалідів надійшло звернення інваліда І групи з дитинства, мешканки Луганської області, стосовно надання їй земельної ділянки під металевий гараж в оренду на тривалий термін.

Згідно з частиною п’ятою статті 30 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів України” інвалідам із захворюваннями опорно-рухового апарату гарантовано забезпечення виділення органами місцевого самоврядування земельних ділянок під будівництво гаражів для автомобілів з ручним керуванням поблизу місця їх проживання.

Однак, батьки інваліда з дитинства (ДЦП) протягом п’яти років не можуть отримати дозвіл на встановлення за місцем проживання гаража.

За роз’ясненням ситуації Урядовий уповноважений з прав інвалідів звернувся до Ровеньківської міської ради.

Як повідомляє керівництво міськради заявниця вперше звернулась до них із заявою про надання земельної ділянки під розміщення та обслуговування металевого гаражу у дворі їх багатоповерхового будинку у 2010 році, відразу їй було надано згоду на розробку проекту відводу земельної ділянки.

Однак, у зв’язку з тим, що тривалий час розроблявся проект землеустрою щодо відводу земельної ділянки для розміщення гаражу, питання не вирішувалось.

Після отримання проектної документації за домовленістю сторін було укладено договір оренди земельної ділянки строком на 5 років.

Відповідно до норм чинного законодавства по закінченні строку, на який укладений договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов’язки має переважне право на укладення договору оренди на новий строк (поновлення договору оренди), після чого укладається додаткова угода до договору оренди землі та реєструється відділом державної реєстрації.

“На превеликий жаль, такі випадки є непоодинокими. А особи, які потребують особливого захисту держави, часто самотужки не можуть з тих чи інших причин вирішити гарантовані їм законодавством права. Тому, вкотре звертаюсь до органів місцевого самоврядування, уважніше розглядати питання з якими приходять інваліди, адже норми закону мають діяти, а не залишатись задекларованими. Впевнений, відповідальне ставлення до кожної окремої проблеми, публічне роз’яснення шляхів вирішення дасть можливість уникнути таких прикрих випадків, коли роками не можна вирішити досить нескладні питання,” – прокоментував Олексій Журавко.

zhuravko.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*