Медичні та соціальні аспекти реабілітації стомованих хворих

1 20 shema-stoma. калоприймачами, реабілітації, стомованих хворих

На конференції організованої Волинською обласною організацією стомованих інвалідів «Астом Волинь» було розглянуто актуальні питання медичної та соціальної реабілітації стомованих хворих.

У вступному слові директор організації Катерина Мельник наголосила на важливості проведення медичних та соціальних реабілітаційних заходів для стомованих хворих, розробці програм реабілітації з участю державних та недержавних громадських організацій, закладів та установ, спонсорів та благодійників.

У роботі конференції взяли участь заступник начальника управління охорони здоров’я міської ради Микола Якимчук та заступник директора департаменту соціальної політики міської ради Олег Главацький.

Микола Якимчук відзначив, що у наш час зростає кількість онкологічних та інших захворювань шлунково-кишкового тракту, а саме товстої кишки. В більшості випадків оперативне втручання є вкрай необхідним для покращення стану здоров’я, а іноді й збереження життя людини. Внаслідок дуже складної операції з формуванням стоми (протиприроднього отвору на черевній стінці, через який виділяються рештки спожитої їжі) хворі вимушені користуватись протезами – стомійними засобами (так званими калоприймачами). Сам факт операції є для людини важким психологічним стресом, а безпорадність і матеріальна скрута ще збільшують духовний тягар.

Стомовані хворі отримують 1 або 2 групи інвалідності. Та, нажаль, пенсії не вистачає на належне післяопераційне лікування, а особливо, на калоприймачі. При неналежному догляді за стомою (відсутності калоприймача) у хворих з’являються ускладнення у вигляді подразнень навколостомійного шкірного покриву, що поглибшає їх депресивний стан і вимагає додаткових витрат на лікування ран. Через етичні міркування людина соромиться свого стану, щоб розповісти про свою проблему, не звертаються за допомогою в соціальні служби, залишаючись сам на сам зі своєю бідою.

Станом на кінець 2013 року у м. Луцьку нараховувалось 54 стомованих хворих. Це люди різного віку. Післяопераційний і подальший догляд за стомованими це досить важка справа, коли немає калоприймачів. Це проблема хворого і його близького оточення.

Держава піклується про осіб з обмеженими фізичними можливостями, але нажаль, забезпечення стомованих хворих калоприймачами є недостатнім. Тому все, що робить правління щодо забезпечення калоприймачами членів організації за рахунок благодійництв та спонсорів заслуговує на велику похвалу.

Особлива вдячність за це благодійному фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

У підсумку Олег Главацький та Микола Якимчук відзначили, що медичні та соціально-реабілітаційні заходи стомованим хворим будуть проводитись відповідно до повноважень та виділених коштів із тісною співпрацею із громадськими організаціями.

Управління охорони здоров’я

Офіційний сайт Луцької міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*