Громадськість та фахівці обговорили питання прав інвалідів в Україні

1 13 7 psihicheskie zabolevanija 2. інвалідів

8-9 жовтня 2014 року у Києві відбулася конференція «Стан та перспективи виконання Конвенції ООН про права інвалідів в Україні», присвячена Всесвітньому дню психічного здоров’я.

Організатори конференції: Всеукраїнська громадська організація «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю» спільно з Міністерством соціальної політики України, Державною службою України з питань ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, Інститутом корекційної педагогіки та психології Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова.

У заході взяли участь представники близько 100 громадських організацій, міністерств, 15 представників органів опіки, делегації Євросоюзу в Україні, Фонду захисту прав інвалідів (США), Міжнародного благодійного фонду «Місія в Україну» (США), вищих навчальних закладів України та ін.

Під час конференції було зазначено, що складна ситуація в Україні стосується кожного: комусь довелося виїхати з дому, комусь – розпрощатися з реабілітаційними послугами. Однак боротьба йде за перетворення України на європейську державу, відтак – також і за повагу до гідності людини зі зниженим інтелектом. Саме тому лідери недержавних організацій матерів та професіоналів, які захищають права осіб з інтелектуальною недостатністю, будуть планувати подальші дії задля впровадження європейських підходів у сфері політики соціального захисту вказаної групи.

Окрім того, на конференції обговорено такі питання:

– упровадження стандартів адміністративних послуг для осіб з інтелектуальною недостатністю;

– упровадження європейських стандартів викладу інформації, легкого для читання та розуміння;

– програму з 50 тренінгів щодо доступу до адміністративних послуг за принципом „рівний-рівному”;

– ознайомлення з кращим досвідом Франції у сфері опіки над повнолітніми особами та розгляд можливості його подальшої імплементації в національне законодавство та практику його реалізації;

– створення програми арт-терапії в музейному просторі для згуртування індивідуальних мереж підтримки людей зі зниженим інтелектом.

Одночасно з проведенням конференції відбулася виробнича нарада «Проблеми у сфері опіки та піклування над повнолітніми особами та шляхи їх вирішення» за участю представників Мінсоцполітики, органів опіки та піклування і громадських об’єднань.

Під час наради обговорювалися питання законодавчого врегулювання відносин у відповідній сфері та практичні проблеми і можливі шляхи їх вирішення, а також перспективи у сфері опіки та піклування над повнолітніми особами, зокрема, проект Закону України «Основи законодавства України про опіку та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена, їх соціальний захист».

Нагадаємо, що 10 жовтня відзначають Всесвітній день психічного здоров’я. Ця дата входить до переліку міжнародних днів, що відзначаються ООН.

Всесвітній день психічного здоров’я відзначається з 1992 року за ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я.

Метою Всесвітнього дня психічного здоров’я є привернення уваги кожного громадянина до свого власного психологічного стану та інших хвороб, пов’язаних з цим.

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*