Фінансування реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів має здійснюватися за рахунок коштів загального фонду Державного бюджету України, – Мінсоцполітики

1 12 6 8175241. реабілітаційних установ, інвалідів

Кабінет Міністрів на своєму останньому засіданні схвалив проект Закону „Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення функціонування реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів”, розроблений за ініціативою Міністерства соціальної політики та з урахуванням пропозицій громадських організацій інвалідів і сторони роботодавців на національному рівні. Проект акта на засіданні Уряду представив Міністр соціальної політики Павло Розенко.

Законопроектом пропонується запровадити фінансування реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що підпорядковані безпосередньо Мінсоцполітики (державна власність), за рахунок коштів загального фонду Державного бюджету України, а не адміністративно-господарських санкцій (АГС), що надходять до Фонду соціального захисту інвалідів від роботодавців за невиконання нормативу робочих місць для інвалідів (спеціальний фонд), як це відбувається сьогодні.

Кошти АГС є ненадійним фінансовим джерелом, оскільки їх надходження залежить від виконання або невиконання роботодавцями зазначеного нормативу, роз’яснюють у Міністерстві. У зв’язку з цим мають місце випадки (особливо у кризовий період) несвоєчасного фінансування заробітної плати, енергоносіїв, відряджень та інших захищених статей видатків. Така ситуація негативно впливає на роботу реабілітаційних центрів, оскільки призводить до звільнення висококваліфікованих фахівців цієї галузі, що в підсумку негативно впливає на реабілітаційний процес.

До того ж фінансування державних центрів реабілітації за рахунок коштів АГС є для Фонду соціального захисту інвалідів невластивою функцією. Вирішення цього питання на законодавчому рівні дасть реальну можливість зазначеному Фонду спрямувати значний фінансовий ресурс у вигляді АГС на створення нових та збереження існуючих робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Також це питання є принциповим, – наголошують фахівці Мінсоцполітики та представники сторони роботодавців на національному рівні, – з точки зору того, що АГС роботодавці сплачують державі за незабезпечення ними працевлаштування інвалідів, тому ці кошти необхідно спрямовувати на створення робочих місць для осіб з інвалідністю іншим роботодавцям, які є соціально відповідальними і бажають працевлаштовувати таких осіб.

Таким чином, законопроектом передбачається виключити відповідний напрям фінансування із статті 20 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”.

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*