Марина Порошенко: «Рівень інклюзії в освіті – показник ступеня розвитку держави»

1 05 7 68d4ff3a734b18c810f7f779afec82de 1443712593 large 2. інвалідів, інклюзивної освіти, інклюзії

  1 05 7 68d4ff3a734b18c810f7f779afec82de 1443712593 large 1

Марина Порошенко взяла участь у засіданні круглого столу «Інклюзиве навчання в Україні: реалії та перспективи». Захід проходив за ініціативи дружини Президента України та за сприянням Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби.

Основна мета заходу – конструктивний діалог та координація спільних зусиль влади й громадськості задля суттєвих змін в розвитку інклюзивної освіти в державі.

В обговоренні проблематики круглого столу взяли участь заступник Міністра освіти і науки Олег Дерев’янко, заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, перший заступник Міністра соціальної політики Василь Шевченко, голова Комітету ВРУ з питань науки і освіти Лілія Гриневич, представники громадських організацій та практики в інклюзивній освіті.

У вітальному слові Марина Порошенко наголосила, що діти з особливими потребами мають такі ж права, як і всі інші громадяни, а тому повинні мати й рівні можливості на освіту, працевлаштування, участь у культурному і соціальному житті. «Саме рівень інклюзивної освіти є показником ступеня розвитку держави», – зауважила дружина Президента.

Пані Порошенко акцентувала увагу присутніх на тому, що шлях запровадження інклюзивної освіти в Україні – тривалий. «Особливі діти не можуть чекати, бо вони ростуть, а ми втрачаємо безцінний час. Тому якщо сьогодні ми почнемо вирішувати ці питання, то вже завтра отримаємо перші результати», – зазначила вона.

За словами Лілії Гриневич, вкрай важливо, що процес запровадження інклюзивного навчання в Україні взяла під свій патронат дружина Президента.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба підкреслив, що чинна система освіти дітей з обмеженими можливостями показала свою неефективність. «У той же час, спеціальна освіта не може задовольнити потреби всіх дітей з особливими потребами, тому єдиним шляхом вирішення проблеми є розвиток інклюзивної освіти. Кожна дитина повинна стати корисним членом для суспільства, а не його тягарем”, – наголосив він.

Представники громадських організацій також відзначили важливість координації зусиль влади й громадськості, які в питаннях втілення інклюзивної освіти мають стати стратегічними партнерами.

Присутні ділилися власним досвідом запровадження інклюзивного навчання. Вони відзначили, що пріоритетними завданнями інклюзивної освіти є своєвчасна соціалізація дітей з обмеженими можливості, їх адаптація до самостійного дорослого життя, надання можливостей для їх повноцінної участі у житті суспільства.

Серед ключових проблем інклюзії в Україні учасники круглого столу назвали неготовність соціуму приймати особливих дітей, неоднозначне ставлення до інклюзії самих вчителів, відсутність кадрового забезпечення асистентами вчителя та недостатність фінансування.

За підсумками обговорення вирішено найближчим часом розробити рекомендації щодо запровадження інклюзивної освіти, а також створити постійно діючу міжвідомчу робочу групу, завданням якої буде напрацювання єдиного механізму втілення інклюзії по всій Україні.

Довідка: Серед представників громадськості та практиків інклюзивної освіти були керівники комунального закладу Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр «Левеня», Київського палацу дітей та юнацтва, Центру раннього розвитку «Гармонія Дитинства» м. Житомир , Центру соціально-трудової, професійної та медико-соціальної реабілітації інвалідів, дітей інвалідів та молодих інвалідів м. Бровари, Білоцерківського дитячого оздоровчого центру «Шанс», Асоціації батьків дітей з аутизмом, громадських організацій «Родина», «Відчуй», «Інститут реабілітації та соціальних технологій», Всеукраїнської благодійної організації «Даун Синдром» та Благодійного фонду Наталії Крючкової «Долоні щастя».

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*