Представники управління взяли участь у обласному семінарі з проблем інвалідності “Нічого для нас без нас”

1 22 3 Seminar 2. реабілітація, інвалідністю, інвалідів

 1 22 3 Seminar 117 червня ц.р. у приміщенні Львівської облдержадміністрації за участі голови облдержадміністрації Олега Синютки, керівників та представників структурних підрозділів облдержадміністрації, представників громадських організацій відбувся семінар з проблеми інвалідності та інклюзивного підходу до формування політики на рівні місцевих громад «Нічого для нас без нас».

Сферу фізичної культури та спорту на семінарі представляли заступник начальника управління фізичної культури та спорту Оксана Вацеба, головний спеціаліст управління Ольга Ведернікова, а також директор Львівського регіонального центру «Інваспорт» Мирослав Николаєв та провідні фахівці цього центру Уляна Ціздин і Антон Солоненко

Семінар організовано Всеукраїнською громадською організацією «Національна Асамблея інвалідів України», Львівським обласним відділенням Українського фонду «Реабілітація інвалідів» за сприяння Львівської облдержадміністрації.

Спікерами семінару були голова правління Львівського обласного відділення Українського фонду «Реабілітація інвалідів» Ярослав Грибальський та начальник відділу ВГО «Національна Асамблея інвалідів України» Лариса Байда.

Ярослав Грибальський поінформував про проект «Можливості створюємо разом», що реалізовується Львівським обласним відділенням Українського фонду «Реабілітація інвалідів» у рамках програми USAID «Здоров’я жінок України».

Лариса Байда розповіла про нові підходи до питань інвалідності, про офіційний звіт держави Україна та альтернативний звіт Експертної ради громадських організацій України до Комітету ООН з прав людей з інвалідністю, який мав місце 19-20 серпня 2015 року Женеві. А також про Заключні зауваження, які Комітет ООН рекомендував державі-учасниці передати для розгляду та прийняття членами Уряду та Парламенту, міністерствами, місцевими органами виконавчої влади, професійними групами та засобами масової інформації.

Основні положення таких Рекомендацій:

– на усіх рівнях посадові та інші особи зобов’язані використовувати терміни: «люди з інвалідністю», «діти з інвалідністю», «пасажири з інвалідністю», «працівники з інвалідністю» тощо;

– держава-учасниця повинна займатися підготовкою та підвищенням поінформованості політиків, фахівців та всього суспільства стосовно прав осіб з інвалідністю;

– держава-учасниця повинна ефективно реалізовувати програму «Безбар’єрна Україна», вживати заходів, що передбачають принципи «універсального дизайну», «розумного пристосування», права на інклюзивну освіту тощо;

– держава-учасниця повинна посилити законодавство таким чином, щоб принципи «універсального дизайну» та «розумне пристосування» поширювалися на усі сфери життя, а їх незабезпечення каралося законом.

Оксана Вацеба

«Галичина спортивна»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*