Як інваліду війни отримати безкоштовний ваучер на нову професію?

Як інваліду війни отримати безкоштовний ваучер на нову професію?. ваучер, ветеран, перекваліфікація, центр зайнятості, інвалід війни

Як інваліду війни отримати безкоштовний ваучер на нову професію?. ваучер, ветеран, перекваліфікація, центр зайнятості, інвалід війни

1. Чому це важливо?

Після повернення із зони бойових дій деякі громадяни не мають можливості повернутися до попередньої професійної діяльності у зв’язку зі змінами стану здоров’я, інформує “НВ”.

Щоб допомогти ветеранам самореалізуватися, працевлаштуватися і отримувати соціальне та пенсійне забезпечення, державні центри зайнятості надають одноразові ваучери для перекваліфікації. З їх допомогою ветеран може здобути практичні навички та знання, необхідні для новообраної професії, і повернути свою конкурентоспроможність на ринку праці.

2. Військовослужбовці якої категорії можуть претендувати на отримання безкоштовного ваучера?

Ваучер на безкоштовну освіту можуть отримати особи, які мають такі категорії військовослужбовців:

  • особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби України у зв’язку зі скороченням чисельності штату або за станом здоров’я до досягнення ними встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років, які не набули права на пенсію відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”
  • особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, з-поміж осіб з інвалідністю до отримання права на пенсію відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”

При цьому не важливо, чи працює людина на момент подання заяви. Отримати ваучер на освіту можна тільки один раз.

3. Кому не може належати ваучер?

Ваучер не може належати тим, у кого немає професійно-технічної або вищої освіти, а також тим, хто проходив перепідготовку бюджетним коштом протягом останніх п’яти років. Не варто розраховувати на отримання ваучера і зареєстрованим безробітним, які мають намір пройти професійне навчання за направленням місцевої служби зайнятості – необхідно вибрати щось одне.

4. Яку професію можна здобути?

Одноразовий ваучер надає право здійснити безкоштовне навчання за більш ніж тридцятьма напрямками робітничих професій у сфері сільського господарства, транспорту, харчової, будівельної промисловості, ІТ тощо. Із орієнтовним переліком професій можна ознайомитися на ст. 30 Збірки «Можливості працевлаштування та перенавчання для військовослужбовців, звільнених у запас»

Варто перевіряти актуальність професій безпосередньо в центрі зайнятості, оскільки середньостроковий прогноз потреби у фахівцях та робітничих кадрах на ринку праці щороку оновлюється, що відповідно впливає на перелік професій, за якими може бути виданий ваучер з перепідготовки.

5. Куди можна звернутися?

Для оформлення заявки можна звернутися до будь-якого центру зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування. Адреси центрів зайнятості можна знайти на сайті Державної служби зайнятості України.

6. Які документи потрібні для подання заявки на отримання безкоштовного ваучера?

Для реєстрації потрібно звернутися до центру зайнятості із такими документами:

  • заявою;
  • паспортом;
  • трудовою книжкою;
  • документом про професійно-технічну або вищу освіту;
  • карткою платника податків (ІПН);
  • довідкою з військкомату або військової частини для підтвердження страхового стажу;
  • копією посвідчення учасника бойових дій;
  • довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією;
  • індивідуальною програмою реабілітації (у разі наявності).

7. Скільки часу потрібно на ухвалення рішення про надання ваучера?

Протягом восьми робочих днів центр зайнятості ухвалює рішення стосовно видачі ваучера та протягом трьох робочих днів повідомляє про це заявника. Заявник має забрати ваучер протягом п’яти робочих днів від дня повідомлення та протягом 90 днів після видачі ваучера укласти договір про навчання з учбовим закладом.

8. Скільки триває навчання?

Тривалість залежить від напрямку обраної професії, форми навчання та освітнього закладу. Детальну інформацію можна отримати у відповідних центрах зайнятості або проконсультувавшись із обраним закладом професійної (професійно-технічної) і вищої освіти, підприємством, установою та організацією, які мають ліцензію на провадження освітньої діяльності.

Важливо: у разі дострокового припинення занять без поважних причин особа відшкодовує протягом 30 робочих днів шляхом переведення на рахунок закладу освіти частину його витрат за період фактичного навчання.

9. Які можливості подальшого працевлаштування?

Після завершення навчання необхідно звернутися до місцевого центру зайнятості для отримання переліку можливостей працевлаштування за новою професією. Навчання за ваучерами допомагає здобути нову робітничу професію або підвищити кваліфікацію, удосконалити знання та уміння, таким чином надати впевненості у завтрашньому дні чи допомогти знайти своє місце на ринку праці тим, хто сьогодні залишився без роботи.

Як інваліду війни отримати безкоштовний ваучер на нову професію?. ваучер, ветеран, перекваліфікація, центр зайнятості, інвалід війни

Ця публікація підготовлена за підтримки Посольства Великої Британії в Україні в межах проєкту «All4One: комплексна програма психологічної та менторської підтримки ветеранів», який виконується Фондом Східна Європа. Думки та твердження, викладені у цій публікації, є винятковою відповідальністю авторів та не обов’язково відображають позицію Уряду Великої Британії. Інформація надана ГО «Юридична сотня».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*