Попри вади зору: випускники спецшколи на Хмельниччині стають “чемпіонами”

Попри вади зору: випускники спецшколи на Хмельниччині стають “чемпіонами”. кам'янець-подільський, вади зору, спортсмен, школа, школяр

Попри вади зору: випускники спецшколи на Хмельниччині стають “чемпіонами”. кам'янець-подільський, вади зору, спортсмен, школа, школярФото: Суспільне

У Кам’янці-Подільському уже понад століття існує унікальний навчальний заклад, в якому навчаються діти з вадами зору. У 2006 році цей заклад увійшов до переліку «100 найкращих шкіл України» в номінації «Школа здоров’я», а в 2014 році її визнано атестованою з відзнакою. Тут з першого класу школярі, попри фізичні вади, вивчають інформатику та англійську мову, а з сьомого – основи економіки. Учні, які майже нічого не бачать, здають ЗНО на високі бали та стають студентами найпрестижніших не лише українських, але й закордонних вишів, повідомляє Суспільне.

У Кам’янець-Подільській спеціальній школі для дітей із вадами зору, за словами педагога-організатора закладу Юлії Печеноги, цьогоріч навчається 323 учні не лише з Хмельниччини, але й з інших областей України.

Класи та коридори цього закладу облаштовані так, аби слабозорим школярам тут було комфортно та зручно навчатися, розповідає вчителька математики Ольга Бейгул.

Попри вади зору: випускники спецшколи на Хмельниччині стають “чемпіонами”. кам'янець-подільський, вади зору, спортсмен, школа, школярТакі дошки, встановлені повсюди у Кам’янець-Подільській спеціальній школі, допомагають дітям “бачити на дотик”. Фото: Суспільне.

«Наші сенсорні дошки допомагають дітям розвивати просторову уяву, відпрацьовувати дрібну моторику. Допомагають у вивченні таких предметів, як математика. Наші школярі добре навчаються та складають ЗНО на високі бали. У 2019 році наші випускники зайняли перше місце по здачі ЗНО в області і 14 місце по Україні. І таким чином мали можливість вступити до багатьох вищих навчальних закладів, таких як Варшавський Національний інститут економіки, Чернівецький Національний університет ім.Юрія Федьковича, Львівський державний університет внутрішніх справ, Київський лінгвістичний національний університет», – розповідає Ольга Бейгул.

Серед випускників Кам’янець-Подільської спеціальної школи для дітей з вадами зору є і спортсмени-чемпіони. Зокрема, Петро Тесленко з Хмельниччини став переможцем у двох видах спорту – метання списа та стрибки у довжину – на Всеукраїнському чемпіонаті з легкої атлетики серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, порушеннями зору та порушеннями розумового та фізичного розвитку , що відбувся у Кропивницькому у вересні цього року.

«У шкільному спортзалі усе починалося. Спочатку я займався більше бігом, стрибками у довжину, а через деякий час, десь у 7 класі, я почав займатися метанням списа. І вже от 5 років я чемпіон України з метання списа», – пригадує Петро Тесленко.

Попри вади зору: випускники спецшколи на Хмельниччині стають “чемпіонами”. кам'янець-подільський, вади зору, спортсмен, школа, школярПоганий зір не завадив випускникові Кам’янець-Подільської спецшколи Петрові Тесленку стати чемпіоном України з метання списа. Фото: Суспільне.

Після закінчення Кам’янець-Подільської спеціальної школи Петро Тесленко вступив до університету на спеціальність фізична реабілітація, потім – у духовну семінарію. Каже, до навчального процесу у виші адаптувався легко.

«Можливо, могло бути й важче, якби не в цій школі навчався. Бо у цій школі дуже добре в нас виховали, скажем так, розуміння, що ти такий самий, як і всі. Ну і дякуючи вже викладачам, що вони розуміли, що у мене зір поганий і десь роздруковували більшим шрифтом, десь диктували, вчитися було не складно. З одногрупниками теж було не складно порозумітися, хоч і десь тиждень-два доводилося адаптовуватися», – розповідає Петро Тесленко.

За словами тренера-викладача з фізичної культури і спорту інвалідів Хмельницького обласного центру «Інваспорт» Василя Кравця, Петро – діючий спортсмен і на змаганнях, попри фізичні вади, показав високі результати – здобув перше місце з метання списа і здобув кращий результат в стрибках у довжину з розбігу.

Петро Тесленко має низький рівень зору. Його тренер Василь Кравець каже – з такими спортсменами працювати важче.

«Є своєрідна методика підготовки таких спортсменів. Там і на хлопки іде, коли він починає розбіг, коли хлопки припиняються, Петро починає робити інші вправи. Також за хлопками він орієнтується, коли треба зупинитися перед лінією фініша, не заступити. Треба, щоб людина вивчила досконально методику розбігу, і відпрацювала так крок, щоб він не порушував лінію фінішу, не було помилок», – розповідає Василь Кравець.

Неля Шпулак

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*