Тернопільські суди пристосують до потреб людей з інвалідністю

1 23 4 inv 2. шрифтом брайля, інвалідністю

  1 23 4 inv 1

Проблему доступу людей з інвалідністю до правосуддя обговорили у Тернополі. Місцеві суди за сприяння міжнародної організації планують зробити свою роботу доступнішою та комфортнішою для людей з особливими потребами. Серед модернізацій будуть стенди та буклети шрифтом Брайля, позначені сходинки, адаптовані заїзди для візків… Головне тепер – втілити ці плани у життя.

Для судів розробили понад 200 рекомендацій

Люди з інвалідністю часто почуваються відокремленими від суспільства, адже зіштовхуються з непристосованим для їх потреб навколишнім світом. Вийти з дому і добратися до потрібного місця для багатьох стає справжньою проблемою. Відсутність пандусів, спеціально обладнаних пішохідних переходів, ліфтів, паркомісць найближче до входу в будівлю, високі бордюри по місту… Про це ніби й усі знають, але з року в рік проблеми залишаються. З них випливають і обмеження доступу до реалізації громадянських прав.

Тернопільщина – перша із десяти областей України, в яких упродовж липня-серпня цього року провели спостереження, наскільки люди з інвалідністю мають доступ до послуг правосуддя. Моніторинг організував фонд “Право і демократія” за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Справедливе правосуддя”. Результати показали, що найбільш проблемним є питання фізичної доступності інваліда до суду. Також не вистачає доступної інформації, яка потрібна людям з інвалідністю, що беруть участь у судовому процесі. Тож фахівці розробили понад 200 рекомендацій для судів, органів виконавчої влади та самоврядування, як зробити так, щоб судові послуги стали доступнішими і людина з обмеженими фізичними можливостями почувалася впевнено і комфортно.

Розробляючи рекомендації, спеціалісти “Права і демократії” в першу чергу звертали увагу на нововведення, які не потребують значних затрат часу і грошей, їх можна оперативно втілити в життя, й одночасно є вкрай важливими для людей з інвалідністю.

Серед рекомендацій є вже, можна сказати, традиційні побажання людей з обмеженими фізичними можливостями: пониження бордюрів, облаштування паркомісць, встановлення відповідних знаків, облаштування перил, позначення східців жовтою фарбою, як того вимагають стандарти. Також судам радять створити зали для прийому людей з інвалідністю та осіб похилого віку, які б обов’язково розміщувалися на першому поверсі для полегшеного доступу. Другий блок – інформаційне забезпечення: від простого укрупнення шрифту на стендах до інформаційного наповнення веб-сторінок судів, щоб особи з інвалідністю мали необхідну для них інформацію. Увагу спостерігачів привернули такі моменти, як правове врегулювання процедур залучення сурдоперекладачів для німих і глухонімих та ідентифікація підпису незрячих і забезпечення їм можливості ознайомлюватися з матеріалами судових справ. Ще один важливий момент – навчання персоналу суду, як обслуговувати людей з різними видами інвалідності.

Загалом у проекті взяли участь 20 українських судів, з нашої області до співпраці долучилися Тернопільський окружний адміністративний та Тернопільський міськрайонний суди.

За підсумками спостережень у Тернополі провели зустріч за участі громадських організацій, людей з інвалідністю, представників влади, адміністрації суду та спеціалістів проекту “Справедливе правосуддя”.

У двох судах встановлять таблички шрифтом Брайля

– У першу чергу ми зрозуміли, що треба бути більш уважними до людей з інвалідністю і враховувати їх особливі потреби. Перша проблема, з якою вони зустрічаються, – як добратися до суду, – підсумовує зустріч представник Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Осташ. – Також важливо налагодити ефективну роботу персоналу з такими особами: щоб у суді їм організовували прийом, допомагали і консультували щодо документів. Зараз фонд “Право і демократія” надав для нашого суду вивіски-стенди шрифтом Брайля. Ми зобов’язуємося їх прикріпити у відповідних місцях суду, – це буде перший крок. Будемо працювати й надалі для реалізації рекомендацій.

– Для незрячих осіб готуються буклети шрифтом Брайля про роботу судової системи. Також розробляємо аудіозаписи з нормами законодавства для передачі у бібліотеки Українського товариства сліпих та розміщення в інтернеті, – додає керівник проекту Андрій Бурий.

Він зазначив, що в Тернополі є потреба встановити додаткові вказівники на шляху до адміністративних будівель, розмістити таку інформацію у громадському транспорті. Адже в обласний центр з’їжджаються люди з різних куточків краю і багатьом нелегко знайти потрібну адресу. Андрій Бурий повідомив, що зараз правозахисники лобіюють внесення змін до законодавства, співпрацюючи з нещодавно створеним інститутом Уповноваженого з прав інвалідів, парламентом та місцевою владою.

Звісно, суди – це не ті місця, де найчастіше перебувають люди з інвалідністю, але якщо є можливість з допомогою американських партнерів зробити комфортнішими хоча б заклади правосуддя – чому б не скористатися нею? Поки що маємо перший крок, який повинні виконати два суди Тернопільщини, – встановлення табличок. Сподіваємося, що на цьому кроки назустріч інвалідам не завершаться і будинки правосуддя реалізують рекомендації по максимуму. Тим більше, що в Тернопільському міськрайонному суді якраз проводяться ремонтні роботи, а це добра нагода хоча б частково модернізувати приміщення до потреб інвалідів.

Олена Бойчук

«Номер один»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*