Водіїв, які ігнорують інвалідів-візочників, виявляють за допомогою соціального експерименту

1 20 4 b4c12155ae10487a4afadb74f84a94c9 2. особливими потребами, пандус

  1 20 4 b4c12155ae10487a4afadb74f84a94c9 1

У Харкові почали соціальний експеримент, який дозволить виявляти водіїв, що ігнорують людей з особливими потребами на зупинках громадського транспорту.

Як розповів 17 липня на нараді з підбиття підсумків першого такого експерименту заступник Харківського міського голови з питань інфраструктури міста Євген Водовозов, міська влада поставила перед собою завдання з’ясувати, як водії пасажирського транспорту ставляться до інвалідів-візочників на зупинках громадського транспорту та чи допомагають вони їм потрапити в салон.

В експерименті взяли участь віце-президент Харківської міської громадської організації інвалідів «Креавіта» Олена Шингарьова і один із представників Департаменту інфраструктури, який на час рейду пересів в інвалідне крісло. На зупинках громадського транспорту вони просили водіїв низькопольних автобусів і тролейбусів, які під’їжджали, відкинути пандус і допомогти їм заїхати в салон.

Євген Водовозов повідомив, що деякі водії відразу відгукувалися на прохання учасників експерименту, виходили і допомагали відкинути пандус, цікавилися, на якій зупинці пасажири у візках планують виходити, і також допомагали їм виїхати з салону.

«Але деякі водії відверто шокували своєю поведінкою. Один водій автобуса обдурив учасників нашого експерименту, сказавши, що пандус не працює. Водій одного тролейбуса відмовився відкидати пандус, а в іншому тролейбусі заїхати в салон візочникам допомогли пасажири», – розповів заступник міського голови.

Під час наради він зажадав від керівництва автопідприємства звільнити згаданого водія автобуса. Інших порушників також очікують відповідні стягнення. Віце-мер зазначив, що покараний буде кожен водій, який не виконує своїх обов’язків стосовно пасажирів із особливими потребами.

«У мене є чимало таких скарг від жителів міста. Ми всі їх збираємо і жодну не пропустимо. Також у нас є багато скарг на водіїв, які грублять і відмовляються перевозити ветеранів. За кожного такого водія нестиме відповідальність директор підприємства, де працює цей водій», – підкреслив Євген Водовозов.

Він зобов’язав перевізників до кінця місяця відремонтувати непрацюючі пандуси або встановити нові, якщо їх немає на тих автобусах, де вони передбачені.

За словами Олени Шингарьової, цей експеримент – безпрецедентна акція, проведена міською владою та громадськими організаціями в тісній співпраці і в загальному бажанні виправити ситуацію, що склалася.

«Партнерство громадських організацій та міста допомагає зробити більш доступним громадський транспорт для людей із особливими потребами. Я як представник «Креавіти» постійно приймаю повідомлення про порушення прав цієї категорії громадян. У цьому плані ми тісно працюємо з Департаментом інфраструктури. У багатьох членів нашої громадської організації є мобільні телефони керівництва департаменту, за якими вони оперативно повідомляють про порушення», – розповіла Олена Шингарьова.

Було прийнято рішення продовжити соціальний експеримент і проводити такі рейди постійно.

Довідка. В даний час у Харкові на маршрутах працюють 85 низькопольних автобусів та 73 низькопольних тролейбуса.

Офіційний сайт Харківської міської ради, міського голови, виконавчого комітету +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*