Олександр Попов зустрівся з представниками чорнобильських організацій

30 липня, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов зустрівся з представниками чорнобильських організацій. На зустрічі обговорили стан соціального захисту, проблеми забезпечення житлом та життєво необхідними медикаментами цієї категорії населення міста. Саме вирішення зазначених питань є пріоритетним у співпраці КМДА з чорнобильцями.

Так, минулого року було придбано 64 квартири для ліквідаторів за рахунок держави та 45 – за кошти міста. Цього ж року з Державного бюджету на забезпечення чорнобильців житлом передбачено 21 млн. грн., а це близько 70 квартир. Зазначимо, що на квартирному обліку в Києві перебуває 2131 родина чорнобильців, які потребують поліпшення житлових умов, серед них 15 дітей-інвалідів, 150 громадян, які проживають у гуртожитках і комунальних квартирах, та 290 осіб, які страждають на хронічні захворювання.

Проте фінансування відповідних бюджетних витрат можливо здійснити лише за рішенням депутатів міської ради, а для цього необхідно провести засідання сесії Київради. Минуле пленарне засідання було зірване окремими депутатами Верховної Ради України від «Свободи», «Батьківщини» та «Удару», це призвело до того, що важливі питання соціально незахищених верств населення, у тому числі і чорнобильців, залишаються не вирішеними на невизначений час.

Не менш важливим є питання безперебійного медикаментозного забезпечення чорнобильців. Досі міська влада намагалася вирішити цю проблему через загальноміську програму «Турбота», та охопити всіх, хто потребує допомоги, ця програма не в змозі. Тож Олександр Попов запропонував чорнобильцям співпрацювати з Муніципальною лікарняною касою.

Зауважимо, що МЛК є благодійною неприбутковою організацією, яка дозволяє забезпечувати своїх членів медикаментами, діагностичними та іншими витратними матеріалами. Нині каса взаємодопомоги нараховує вже 20 тис. членів, зокрема, активно розвивається індивідуальне членство.

Як зазначає директор стратегічного розвитку МЛК Володимир Завгородній, це перший елемент соціального страхування, який передбачає співпрацю суспільства, влади та медичної спільноти. Каса дозволяє соціально незахищеним верствам населення отримати більш якісне медичне обслуговування.

За його словами, щомісячний членський внесок становить 30 грн., чорнобильцям же пропонують особливі умови – 17 грн., але ці гроші лікарняній касі сплачуватиме місто. Натомість у разі стаціонарного лікування кожен із 84 тисяч чорнобильців зможе пролікуватись за кошти каси. Зауважимо, МЛК може покрити витрати на стаціонарне лікування в сумі від 1300 грн. до 20 тис. грн. Ідея зацікавила чимало представників цієї категорії киян, які висловили бажання більш детально ознайомитися з діяльністю благодійної організації.

Також на зустрічі обговорили рівень забезпечення та оплату ліків за пільговими рецептами, санаторно-курортних путівок, автомобілів тощо. Усі свої проблеми та пропозиції чорнобильці передали голові КМДА на розгляд та вирішення.

«У нас є велике бажання розв’язати всі ваші проблеми, бо ви дійсно на це заслуговуєте. Умови, в яких ми зараз працюємо, непрості, та якщо кожен буде й надалі відповідально ставитись до своєї роботи, то покращити ситуацію ми точно зможемо», – зазначив на завершення Олександр Попов.

kievcity.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*