Як раніше розпізнати аутизм? (ВІДЕО)

1 23 6 85214 1. аутизм

Вчені вважають, що аутизм та таке хронічне захворювання, як синдром дефіциту уваги ADHD можна діагностувати не раніше, аніж дитині виповниться 2 роки, коли вона почне рухатися.

Але нещодавно дослідники з лондонського університету Біркбек розробили діагностичний тест для немовлят від 6 до 10 місяців. За допомогою тесту можна безпосередньо вивчати діяльність мозку дитини, радше ніж стежити за її поведінкою.

Мозкова активність вимірюється датчиками на скальпі дитини. Під час іншого експерименту немовлятам показують обличчя, які змінюють вираз.

Координатор проекту Теодора Гліга:

“Ми обрали чи не найважливіший об’єкт в оточенні дитини: людське обличчя. Діти дуже швидко звикають до обличчя дорослих та до виразу їхніх очей. Вони розуміють, коли хтось на них уважно дивиться. І це дуже важливо. Якщо хтось поглядає на дітей з цікавістю, він або вона хоче з ними поспілкуватися. Якщо хтось, навпаки, дивиться вбік, це може означати, що варто приділити увагу чомусь іншому.

Здорова дитина завжди відчуває різницю у цих поглядах, відрізняє сигнали, які ми до неї надсилаємо. Дитина, схильна до аутизму, навпаки, не помічають цієї різниці у поглядах”.

Вчені встановили, що у 6-місячних немовлят, у яких пізніше був виявлений аутизм, у відповідь на рух очей активність мозку була меншою.

Дослідники, правда, не знають, чи результати експерименту можна поширити також на дітей із синдромом дефіциту уваги – ADHD.

Але розуміння цих процесів призведе до ранньої діагностики та більш ефективного лікування, що зробить батьків та дітей більш щасливими.

euronews

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*