Кияни отримають більш якісні протези

1 02 5 46686 1 2. протези, інвалідів

1 02 5 46686 1Київрада готує новий порядок забезпечення інвалідів техзасобами

Кияни-інваліди, в першу чергу бійці АТО, які зазнали важких поранень, зможуть отримувати більш дорогі та якісні протези й інші технічні засоби реабілітації. Це передбачено новим порядком, який готується затвердити Київрада. Попередньо проект підтримали всі комісії. Порядок знімає вимогу граничних цін і впроваджує міжнародні стандарти якості щодо виробів. Їх оплата з міського бюджету здійснюється за рахунок програми «Турбота. Назустріч киянам». На цей рік на техзасоби для людей з інвалідністю передбачено 9,7 млн грн.

Бюджетна, а перед цим і комісія з питань соціальної політики та охорони здоров’я підтримали проект рішення «Про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації киян-інвалідів та осіб з обмеженими можливостями». Порядком передбачається визначення механізму безоплатного забезпечення інвалідів (в першу чергу тих, хто отримав інвалідність в АТО), дітей-інвалідів, осіб похилого віку, які мають проблеми опорно-рухового апарату, інші захворювання, а також жінок, які зазнали мастектомію.

Насправді порядок надання такої пільги затверджено постановою уряду. Він стосується витрат з державного бюджету. Мінсоцполітики рекомендувало КМДА розробити власний порядок щодо використання коштів міського бюджету.

1 02 5 46687 2Відтак, Київ дещо вдосконалив цей механізм. По-перше, практично знімаються граничні ціни. «Ми уважно опрацювали, подивилися той порядок — і відчули необхідність затвердження саме в місті Києві нового порядку. Чому? Тому що тим порядком, який затверджений урядом, визначені граничні суми вартості при складному протезуванні. Ми говоримо, що за більш якісне треба платити трошки більше. А в межах тих коштів, затверджених міністерством, якісну продукцію при нинішніх цінах виготовити неможливо»,— пояснила перший заступник директора Департаменту соціальної політики Світлана Устименко. За її словами, в Департаменті буде створена спеціальна комісія, яка розглядатиме вартість кожного виробу і тоді вже приймати рішення про оплату виконаних послуг.

1 02 5 46688 3Другий важливий момент — міська влада впроваджує нові вимоги якості. Вироби мають відповідати міжнародним стандартам ISO 9001 та ISO 13485. Нині багато заявників не дуже хочуть протези вітчизняного виробництва. Але саме такі дозволяє оплачувати законодавство за рахунок бюджету. Голова комісії соцполітики Юрій Крикунов пояснив, що замовляти треба обов’язково у вітчизняних виробників, але не обов’язково у державних. «Можна і в приватних. Вони, до слова, використовують до 90 % імпортних комплектуючих — італійські, іспанські, німецькі. Тому протези доволі якісні»,— зазначив пан Крикунов.

Протези видаються один раз на 2-3 роки. Причому, на кожну ушкоджену кінцівку. Фінансування з міського бюджету здійснюється в рамках програми «Турбота. Назустріч киянам». На 2015 рік на ці витрати передбачено 9,7 млн грн. У зв’язку з тим, що людей з інвалідністю внаслідок АТО більшає, ця сума може бути збільшена при затвердженні нової програми. Дія нинішньої «Турботи» добігає кінця в поточному році.

Ігор Свачій

Фото Олексія Іванова

«Хрещатик»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*