Марина Порошенко взяла участь у роботі круглого столу на тему «Реформування системи медичних, освітніх та соціальних послуг для дітей з інвалідністю: досвід Канади»

1 03 9 79820812e2c73afaef73f0f431af7610 1449072240 extra large 2. інвалідністю

1 03 9 79820812e2c73afaef73f0f431af7610 1449072240 extra large 1

Напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю 2 грудня дружина Президента України Марина Порошенко взяла участь у круглому столі на тему «Реформування системи медичних, освітніх та соціальних послуг для дітей з інвалідністю: досвід Канади». Захід проходив за ініціативи пані Порошенко та за сприяння Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби.

До роботи круглого столу долучилися Уповноважений з прав дітей та молоді, генеральний адвокат провінції Онтаріо (Канада) Ірвін Елман, член парламенту Онтаріо, експерт з питань захисту прав дітей, усиновлення, раннього втручання та інклюзивного навчання Марі Бонтроджіанні, а також представники Міністерства освіти та науки України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики та члени громадських організацій.

Марина Порошенко наголосила, що питання інтегрованого навчання в Україні перебуває під її особливою увагою: «Протягом двох місяців разом із представниками влади та громадськості ми напрацьовуємо дорожню карту змін в системі української освіти. Зокрема, провели круглий стіл, ініціювали засідання робочих груп з доопрацювання та пропозицій до проекту Закону України «Про освіту» в частині інклюзивної освіти. Крім того, активно вивчаємо закордонний досвід, який може стати прикладом для проведення реформи освіти в Україні».

Під час зустрічі учасники обговорювали проблематику дотримання прав дітей з особливими потребами в Україні, а гості з Канади поділилися своїм досвідом у питаннях становлення і розвитку інклюзивної освіти та запровадження системи раннього втручання.

Уповноважений з прав дітей та молоді провінції Онтаріо Ірвін Елман підкреслив, що головне для дітей з обмеженими можливостями – стати видимими для суспільства: «Я бачу в Україні велике бажання жити і працювати в іншому вимірі, у вас є потенціал створити гідне майбутнє для особливих дітей».

За словами Миколи Кулеби, сьогодні 151 тисяча українських дітей – це діти з інвалідністю. Причому більшість таких дітей змушені навчатися в умовах інтернатних закладів різного типу, де позбавляються батьківської турботи та стають ізольованими від соціуму: «Зараз на державному рівні важливо створити розгалужену систему надання якісних послуг для дітей з обмеженими можливостями та їх сімей в межах тієї територіальної одиниці, де проживає дитина», – зауважив Уповноважений Президента України з прав дитини.

У ході розмови член парламенту Онтаріо Марі Бонтроджіанні наголосила, що реформування системи освіти Канади також розпочиналося із подібних круглих столів та діалогу представників уряду, громадських організацій та бізнесу. Саме вони почали розробляти, так би мовити «з низу», Закон про доступність для осіб з інвалідністю: «Ми маємо усвідомити, що кожен із нас знаходиться від потенційної інвалідності на відстані, наприклад, однієї аварії чи випадку менінгіту. Саме це розуміння й допомогло канадцям консолідувати зусилля у цьому напрямку, розробити і прийняти відповідний закон заради наших дітей та онуків».

Громадські організації на зустрічі представляли президент благодійного фонду «Інститут раннього втручання» Анна Кукурудза, президент Всеукраїнської благодійної організації «Даун Синдром» Сергій Кур’янов, виконавчий директор організації «Відчуй» Дарина Герасимчук, керівник благодійного фонду Наталії Крючкової «Долоні щастя» Олеся Миськів, голова правління організації «Родина» Лариса Самсонова, директор Асоціації батьків дітей з аутизмом Євгенія Панічевська, представник організації «Дитина з майбутнім» Лариса Рибченко, організації «Співтовариство сімей, які виховують дітей з важкими порушеннями» Олеся Яскевич та благодійного фонду «Центр соціалізації та реабілітації дітей з аутизмом та іншими розладами «Розвиток» Олеся Самойленко.

Офіційне інтернет-представництво Президента України +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*