Батьки дітей Сонця щодня борються за гідне існування і майбутнє своїх малюків

1 23 3 діти-1 2. синдромом дауна

1 23 3 діти-1 1

На Полтавщині для дітей із синдромом Дауна розробляють індивідуальні програми та навчають їх за спеціальною методикою. Про особливий підхід – Лідія Ритченко.

У Полтавському дошкільному навчальному закладі №41 «Гніздечко» навчають дітей, які потребують спеціальної психолого-педагогічної допомоги і організації особливих умов для їхнього виховання – говорить вихователь Ірина Страшко.

СТРАШКО: Це діти із аутичними проявами, діти із генетичними проблемами, і діти із затримкою психічного, або інтелектуального розвитку.

У садочку застосовують інтегративний підхід до занять. Тобто, для здорових дітей та з особливими потребами проводять спільні спортивні та музичні свята, прогулянки – каже пані Ірина.

СТРАШКО: Ми створюємо для дітей природнє середовище, те, що допомагає розкрити дитині всі її здібності. Часто буває, що особливі діти після двох-трьох років в групі, виявляють такі здібності про які лікарі, навіть кажуть – це неможливо з таким діагнозом, це помилка. Але ніякої помилки немає. Просто дитина з проблемами розвитку, з проблемами спілкування .не може вирішити їх поза суспільством. Якщо замкнути таку дитину в чотирьох стінах власної кімнати, вона ще більше замкнеться і її проблема пошириться. У дитини багато обдарувань і розкрити свої таланти вона може тільки у спілкуванні. І зрозуміло, що дітям потрібне дитяче середовище, щоб однолітків було більше, ніж дорослих.

У багатьох країнах діти із синдромом Дауна навчаються у звичайних школах та мають право отримати роботу. Батьки «сонячних» дітей щодня борються за гідне існування і майбутнє своїх малюків, долаючи опір і нерозуміння з боку суспільства. У Кременчу́цькому міському це́нтрі соціа́льної реабіліта́ції діте́й-інвалі́дів їм в цьому допомагають фахівці – розповідає мама одного із малюків, Людмила.

ЛЮДМИЛА: Хлопчик-даунятко. Пішли здвиги в развитку у нього. Разговарівать він так, конєшно слабенько, но по-трошку начинає.

До кожної такої дитини потрібен особливий підхід та спеціальний курс реабілітації – говорить директор Кременчуцького міського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Людмила Івакіна.

ІВАКІНА: У нас очень много услуг предоставляется, это и психологическая реабилитация, это логопедическая коррекция, педагогическая реабилитация, медицинское сопровождение, массажи, лечебная физкультура, занятия в бассейне, арт-терапия, занятия в компьютерном классе. У нас группы малочисленные. 8 детей максимум. Потому что очень тяжелые дети, многие не передвигаются самостоятельно. Достаточно тяжело.

У 1866 році англійський лікар Джон Даун описав хворобу, що згодом отримала його ім’я. Проте лише в 1959 році французький учений Жером Лежен виявив причину синдрому (зайва хромосома).

Частота появи дітей з таким синдромом – приблизно один на 600-800 новонароджених. В групі ризику – жінки від 35 років – каже головний лікар обласної лікарні відновного лікування та діагностики, генетик Ірина Бриль.

БРИЛЬ: В них просто частота виходу статевих клітин з хромосомою лишньою, трошки частіше, але це не значить, що їм не можна народжувати. Вони в більшості народжують здорових дітей.

Діти із синдромом Дауна схильні до захворювань крові та мають вади серця. Зовні відрізняються від інших більшою голівкою та монголоїдним розрізом очей, каже Ірина Бриль. Але ці діти надзвичайно добрі та мають чимало здібностей, розповідає лікар.

БРИЛЬ: Ці діти набагато краще малюють, вони музику чують зовсім по-іншому, вони відкритіші. У нас була дитина, не в м. Полтава, яка також володіє англійською мовою хлопчик.

Перша леді України Марина Порошенко долучилася до міжнародної акції “Lots of Socks” у рамках Всесвітнього дня людини з синдромом Дауна. Вперше акція відбулася у 2013 році за ініціативи міжнародної організації Down Syndrome International. Мета цього руху – привернути увагу суспільства до людей із синдромом Дауна та висловити їм свою толерантність і підтримку.

Телеканал Лтава

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*