У Миколаєві інвалідів, які пересуваються на візках – взялися навчати спеціальностей, яких бракує (ВІДЕО)

1 28 951357. інвалідів

Шанс на повноцінне життя. У Миколаєві інвалідів, які пересуваються на візках – взялися навчати спеціальностей, яких бракує. Комп’ютерний і веб-дизайн – робота, що не потребує виходити з дому. А для людей з обмеженими можливостями – це головне. На курсах – побували і мої колеги.

Гірничий інженер Віталій Виноградов став інвалідом 5 років тому. У шахті на Донеччині, де він працював, вибухнув метан. Коли опинився прикутим до візка, думав, що життя закінчилося. Але згодом познайомився з дівчиною та переїхав до міста корабелів. Через стан здоров’я Віталій не міг знайти прийнятної роботи. І зараз опановує нову сучасну професію.

Віталій Виноградов, відвідувач курсів:

– Это создание, верстка сайтов от букв до картинок, функциональные рабочие сайты. Работа эта на заказ. Кому нужно сделать сайт, и кто не хочет тратить на это время, обращается к таким, как мы.

Азів комп’ютерної науки навчають викладачі університету імені Петра Могили. Необхідну техніку для занять придбали спонсори.

Катерина Рогатіна, відвідувачка курсів:

– Ноутбуки подарили нам на открытие, так что мы при ноутбуках, программы там установлены, очень удобно, очень хорошие преподаватели, очень доступно объясняют.

Зараз у центрі навчається перша група з 16 інвалідів. Програма розрахована на 2 місяці, після чого усіх, хто успішно закінчить навчання, влаштують на роботу.

Леонід Клименко, ректор Чорноморського держуніверситету ім. Петра Могили:

– Этот центр, который мы сейчас открыли, он будет решать и решает две задачи: это дать человеку то образование, с которым он может работать, и помочь этим же людям устроиться на работу. Мы тоже являемся предприятием, для которого есть нормативы по трудоустройству инвалидов.

Більшість студентів центру береться працевлаштувати підприємство інвалідів “Літопис”, яке займається виготовленням і реалізацією канцтоварів та поліграфії.

Ілля Шполянський, директор підприємства інвалідів “Літопис”:

– У нас есть определенный пакет заказов, и они будут загружены работой. Кроме того, мы предполагаем, к моменту окончания обучения наше предприятие получит от фонда инвалидов финансирование на создание новых рабочих мест.

Нині головною проблемою для відвідувачів курсів залишається транспорт. Вони живуть у віддалених районах Миколаєва, і для пересування потрібні спецмашини або автобуси. Поки що перевезенням займається управління соцзахисту та майбутній роботодавець. Але коштів та автомобілів бракує, усі сподівання – на державну допомогу.

Автор: Вікторія Лакезіна. Оператор: Сергій Осецький

Перший Національний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*