Вінничан з інвалідністю безкоштовно навчають у чотирьох закладах

1 24 4 74e69819ee81f5543e3e7b846150452e XL 1 2. реабілітації, інвалідністю

  1 24 4 74e69819ee81f5543e3e7b846150452e XL 1

Здобути професію і покращити своє здоров’я люди з інвалідністю можуть за рахунок держави. Такі послуги мешканцям Вінниччини та інших регіонів України надає Вінницький міжрегіональний центр професійної реабілітації інвалідів “Поділля”, повідомляє ВЛАСНО.

Раніше тут навчались лише ті, кому від 16 до 60 років. Тепер таку можливість мають і старші люди.

Заклад проводить підготовку за 21 професією. Серед них – офісний службовець (бухгалтер), агент з організації туризму, взуттьовик, візажист, оператор котельні, манікюрниця, фотограф, флорист тощо. Випускники отримують дипломи державного зразка.

– Навчання безкоштовне для людей, які мають інвалідність або потрапили на навчання через центри зайнятості, – розповіла начальник відділення соціально-психологічної реабілітації Центру Катерина Ставська. – Здобути освіту можна і за власний кошт. Вартість навчання — 500 грн. на місяць.

Мешканців області та інших регіонів забезпечують безкоштовним гуртожитком та триразовим харчуванням.

Здоров’я людей з інвалідністю під час перебування у закладі під контролем досвідчених лікарів.

– Інваліди, які не навчаються у Центрі, також можуть звертатися за консультаціями до наших лікарів, – зазначає завідувачка медичним відділенням Майя Старинець. – Ми надаємо послуги з медичної реабілітації безкоштовно.

У квітні цього року Центр відзначив своє десятиліття. Однак більшість людей, що потрапили сюди на навчання, дізналися про його існування випадково.

Обласні та районні МСЕКи видають інвалідам індивідуальні програми реабілітації. Проте, для чого вони і що з ними далі робити – пояснюють не завжди. На дошці оголошень для тих, хто проходить відповідну комісію, інформація про можливість здобути нову професію за рахунок держави є. Проте в напівтемних коридорах лікарень під кабінетами МСЕКів побачити її не завжди вдається навіть добре зрячим людям.

Настя Радунь з Немирова вчиться на кравчиню. Дівчина прочитала оголошення про безкоштовне навчання, коли проходила комісію.

– Я подумала, що це фейк. Хіба може бути щось безкоштовно у нашій державі? Сподіваюся, що нова професія допоможе мені заробляти на життя.

Розраховує на нову професію і Ольга Рудь з смт Чечельник. Дівчина потрапила на навчання через центр зайнятості. За фахом фінансист. Тож одразу підрахувала:

– Вартість спідниці, яку я пошила собі на курсах, на ринку утричі дорожче, – каже вона. – Купила швейну машинку і планую шити як мінімум для себе і сім’ї.

Людмила Максимчук з Вороновиці має вищу економічну освіту. Зараз навчається на манікюрницю.

  1 24 4 Ludmyla-Maksymchuk 2

– У салоні манікюр з дизайном коштує не менше 200 гривень, а я це все вже вмію сама, – пишається своїми здобутками пані Людмила.

Для того, аби реабілітувати якомога більше людей, у центрі працюють над новими проектами. В рамках одного з них нещодавно випустили першу групу операторів комп’ютерного набору, у складі якої навчалося троє незрячих. Є умови для навчання і для нечуючих людей.

В департаменті освіти і науки Вінницької облдержадміністарції. зазначили, що здобути профтехосвіту молодь з обмеженими можливостями може також у Вороновицькому ПТУ №14. У Вінницькому міжрегіональному вищому профтехучилищі на операторів комп’ютерного набору і комп’ютерної верстки, а також на електромеханіків можуть навчатися люди з вадами слуху. Для них тут створені відповідні умови.

– Є технічні можливості для дистанційної форми навчання дітей із ДЦП, – розповів директор училища Олександр Дмитрик. – Кілька таких дітей вже отримали освіту у нашому училищі.

На виробництві вінницького УТОГу люди з вадами слуху можуть отримати лише професію швачки.

Проте, як зазначають освітяни, єдиний заклад, який займається професійною підготовкою повністю незрячих і глухих, лише “Поділля”.

Тетяна Куц

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*