Краянам з обмеженими можливостями – усебічну підтримку

1 04 3 44657 2. інвалідністю, інвалідів

  1 04 3 44657 1Серед пошуковців праці, котрі звертаються за сприянням у працевлаштуванні до центрів зайнятості Львівщини, – чимало краян з особливими потребами. Незважаючи на певні фізичні обмеження, вони прагнуть спрямувати свої знання, набутий досвід і Богом даний талант для суспільного добра, а також поліпшення свого матеріального становища.

Так, станом на 01.08.2014 року соціальні послуги надавалися 1992 краянам з інвалідністю, з них 411 – уже забезпечені місцем праці. Примітно, що найбільш підприємливі, а це три десятки осіб, скористалися одноразовою виплатою допомоги з безробіття для започаткування власної справи.

Задля підвищення конкурентоспроможності на ринку праці 215 безробітних з ушкодженим здоров’ям здобували новий фах або ж підвищували кваліфікацію за скеруванням центру зайнятості, із них 175 – після проходження професійного навчання влилися у нові трудові колективи.

Чимало зусиль докладають спеціалісти служби зайнятості й для того, аби залучити пошуковців праці до участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру. У результаті 235 безробітних з інвалідністю охоплені тимчасовою формою зайнятості, а значить підвищили мотивацію до пошуку постійного місця праці, набули необхідних навичок роботи, поліпшили свій добробут. Для таких клієнтів також організовуються ярмарки вакансій, під час яких цього року вже знайшли працю 13 осіб з інвалідністю. А щоби неповносправні швидше адаптувалися до умов ринку праці й інтегрувалися у суспільство, їх запрошують на спеціалізовані тренінги та семінари. Такі заходи систематично відбуваються в центрах зайнятості.

Варто підкреслити, що спеціалісти ЦЗ області відслідковують, чи адаптувалися особи з інвалідністю на робочому місці, аналізують ефективність працевлаштування випускників центрів професійної реабілітації інвалідів, які користуються послугами центрів зайнятості області.

Інформаційно-роз’яснювальна робота ведеться й із керівниками місцевих фірм і компаній, представниками малого та середнього бізнесу. Це робиться задля того, аби більш ефективно сприяти працевлаштуванню неповносправних, формувати у працедавців усвідомлення важливості забезпечення таких пошуковців праці робочими місцями. Для прикладу, у Львівському міському центрі зайнятості щомісяця відбуваються семінари на тему: «Забезпечення особам з інвалідністю рівних прав і можливостей у сфері зайнятості» за участю представників Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів. Одним з важливих питань, які обговорюються, є виконання підприємствами нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з обмеженими можливостями, а також інформування служби зайнятості про вакансії для неповносправних.

Обласний центр зайнятості тісно співпрацює й з багатьма іншими соціальними партнерами, які дотичні до вирішення питання соціального захисту інвалідів. Представників органів місцевої влади, соціальних установ, працедавців, громадських організацій запрошують для участі у круглих столах, робочих зустрічах, під час яких відпрацьовуються оптимальні шляхи залучення осіб з інвалідністю до продуктивної зайнятості.

Надання всебічної підтримки жителям області з ушкодженим здоров’ям, у тому числі щодо реалізації ними права на працю, є не тільки нашим функціональним, а й моральним обов’язком.

Неля Демій, головний спеціаліст відділу організації сприяння працевлаштуванню Львівського обласного центру зайнятості

Львівський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*