Працевлаштування людей з інвалідністю

1 28 2 PM365image001 2. обмеженими фізичними можливостями, інвалідністю, інвалідів

  1 28 2 PM365image001 1В Шосткинському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар «Працевлаштування людей з інвалідністю» для керівників та представників кадрових служб підприємств, установ та організацій

Невід’ємним правом людей з інвалідністю є право на працю, на використання своїх здібностей і талантів, незважаючи на обмежену працездатність. Право інвалідів на працю встановлено законами України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” та “Про зайнятість населення”, які спрямовані на створення інвалідам реальних можливостей продуктивно працювати і передбачають конкретні механізми їх реалізації.

Одним із пріоритетів у діяльності служби зайнятості є сприяння працевлаштуванню людей з обмеженими фізичними можливостями.

Державна служба зайнятості здійснює пошук підходящої роботи для інваліда відповідно до рекомендацій медико-соціальної експертної комісії, наявних у інваліда кваліфікації та знань, з урахуванням його побажань.

Учасникам заходу було презентовано перелік послуг, які надає служба зайнятості роботодавцям у доборі працівників, зокрема щодо можливості професійної підготовки та перепідготовки кадрів на замовлення роботодавців з метою подальшого працевлаштування.

У ході семінару увага роботодавців акцентувалася на необхідності забезпечення дотримання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, виділяти та створювати робочі місця, у тому числі спеціальні робочі місця. При працевлаштуванні людей з обмеженими фізичними можливостями створювати умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації, врахувати рекомендацій МСЕКу показаних та протипоказаних видах робіт, надавати службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів.

Акцентовано увагу роботодавців на передбачені законодавством пільг для підприємств, які працевлаштовують людей з інвалідністю. Законом України «Про зайнятість населення» створено передумови для того, щоб все більше осіб з обмеженими фізичними можливостями знаходили застосуванням своїм знанням та умінням. Зокрема, компенсація роботодавцю фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштованого на новостворене робоче місце інваліда, який не досяг пенсійного віку та якому надано статус безробітного. Присутнім був доведений порядок надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості.

А.Алхімова, начальник відділу по взаємодії з роботодавцями Шосткинського МРЦЗ

Сумський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*