Для дітей із порушеннями слуху – комплексна система реабілітації

1 08 4674. реабілітації, слуху

Нині на Рівненщині можна діагностувати вади слуху вже на четвертий день життя немовляти. Це стало можливим завдяки сучасному обладнанню, яке віднедавна функціонує у нововідкритому обласному перинатальному центрі. А своєчасне виявлення порушень є запорукою ефективної реабілітації, констатують медики. Зокрема, комплексну допомогу особливим малюкам надають у відділенні реабілітації дітей з порушенням слуху і мови, котрий функціонує на базі обласної дитячої лікарні. В закладі з маленькими пацієнтами системно займаються дефектолог, сурдопедагог, невролог, психолог, логопед та отоларинголог. Вони проводять індивідуальні заняття з розвитку комунікативних здібностей, слуху та мовлення. Водночас батьків особливої дитини фахівці відділення вчать корекційних занять, які можна продовжувати вдома. Як результат, минулоріч більше двох сотень малюків закінчили комплексну реабілітацію у відділенні з позитивною динамікою.

До того ж у відділенні реабілітації проводять слухопротезування. Так, торік 83 дітей-інвалідів забезпечили сучасними слуховими апаратами. Придбали їх за кошти державного та місцевих бюджетів. Водночас завдяки спеціальній держпрограмі десятьом діткам вдалося повернути слух. Адже малюків, в яких виявляли повну глухоту, скерували на хірургічну корекцію у столичний Інституті отоларингології.

Тим часом психоневрологічну реабілітацію діток із тяжкими розладами мови здійснюють на базі спеціалізованих санаторіїв. Загалом минулоріч у місцевих та загальнодержавних закладах пролікувалося більше двох сотень дітей-інвалідів із Рівненщини.

Посилено працювати над цим питанням у перспективі вимагає Президент України Віктор Янукович, адже до діток із особливими потребами, а також їхніх родин має бути особлива увага.

Рівненська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*