«Не ховайте свою дитину від усього світу», –

1 11 0143. дитина

звертається до інших батьків матір хлопчика з ДЦП

Так, наші дітки відрізняються від інших, можливо, вони ніколи не будуть кататися на скейті чи підніматися в гори, але вони потребують нашої любові

Моєму синові Андрію сьогодні чотирнадцять. Він дитина з особливими потребами, з обмеженими фізичними можливостями, пересувається у візку. Андрійко розумний, кмітливий, веселий, відкритий підліток. Дитина соціально адаптована, уміє спілкуватися з дітьми й дорослими. Живе наповненим життям, завдячуючи реабілітаційному центру «Промінь». Звертаюсь до тих батьків, хто має діток, в медичних картках яких написані «страшні» слова — ДЦП, інвалід дитинства. Не треба боятися — це вже сталося, це вже є. Тепер головне — що з цим робити і як далі жити. Звичайно, це непроста ситуація, я відчула її на собі в повній мірі. Але багато батьків переживають її самотужки, відгородившись від усього світу і, що ще страшніше, заховавши свою дитину. З цими батьками я б і хотіла поділитися своїми думками.

Усі люди потребують визнання, а визнання можливе лише в колективі, у соціумі. Не забирайте у своїх дітей цієї можливості. Так, наші дітки відрізняються від інших і завжди потребуватимуть нашої допомоги та піклування… Але ніхто в усьому світі не погляне на вас з такою любов’ю, як ваша дитина. Загляньте їй в очі — там цілий світ, там любов, тепло, сила, і тільки від вас залежить, чи буде там щастя.

Крім Андрійка, я маю ще двох синів і приділяю багато уваги їхньому вихованню та розвитку. Але повноцінним життя Андрія стало лише відтоді, коли він почав відвідувати «Промінь». Це чудовий заклад, що має статус реабілітаційного центру, оснащений усім необхідним для лікування і виховання дітей-інвалідів. Тут є спеціалізоване обладнання: басейн, параподіум, костюми «Гравістат», проводиться ЛФК, масаж, озокеритові, теплові обгортання та багато іншого.

А нещодавно в нашому центрі з’явився унікальний робот-тренажер «Локомат», який дає шанс нашим діткам на повноцінну реабілітацію. Система складається з бігової доріжки, над якою дитина фіксується системою ременів, апарат імітує природну ходу. На сьогодні Андрійко зі швидкістю 3 км на годину на 25 відсотків самостійно йде цією доріжкою! Застосування сучасних методик лікування дали видимі результати. Плавання та спеціальні вправи з інструктором у басейні допомогли моїй дитині самостійно сідати, брати рукою ложку, покращилась дрібна моторика рук.

Проте все обладнання було б звичайним залізом, якби у «Промені» не працював блискучий колектив професіоналів — медиків та вчителів — чуйних, уважних, терплячих людей. Ми щиро вдячні вихователям, психологам, логопедам, кухарям — команді справжніх фахівців центру «Промінь» і особливо його директору Василю Михайловичу Балдинюку, який чітко визначив стратегію і тактику наступу на хворобу наших діточок: від діагностики та обстеження до цілого комплексу реабілітаційних послуг.

У свій день народження син з особливим піднесенням поспішав на автобус, що збирає дітей містом, щоб зустрітися з друзями, вчителями, вихователями, нянечками, відвідати цікаві заходи, екскурсії. Він щохвилини відчуває їхню турботу та підтримку… Не позбавляйте свою дитину пізнання навколишнього світу — світу спілкування, відкриттів, самоствердження!..

Наталія Сергєєва, м. Вінниця

«33 канал»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*