В центрі медико-соціальної реабілітації для дітей з органічним ураженням нервової системи відкрито слухомовний кабінет

1 05 8547221 2. глухих, реабілітації, слуховий апарат

  1 05 8547221 1Раніше єдиним способом міжособистісних контактів глухих людей була мова жестів. За відсутності усного мовлення такі люди були обмежені в спілкуванні, що не давало їм змоги бути повноправними членами суспільства.

З розвитком науки та техніки відбулися революційні зміни в діагностиці та у відновленні слуху. Повернення слуху глухій чи погано чуючій дитині стало в Івано-Франківській області реальністю. Глухота тепер не є вироком.

Керівництво обласної дитячої клінічної лікарні та кафедра ЛОР захворювань Івано-Франківського національного медичного університету кілька років працюють над проблемою глухих та слабочуючих дітей. На початкових етапах всі зусилля були скеровані на організацію раннього виявлення таких дітей і своєчасного слухопротезування.

Саме тому за участі заступника голови ОДА Зінаїди Болюк, директора департаменту охорони здоров’я ОДА Романа Мельника, ректора Івано-Франківського національного медичного університету Миколи Рожка, ректора Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ігоря Цепенди, головного лікаря ОДКЛ Радислава Котурбаша, провідного наукового співробітника Науково-дослідного інституту отоларингології ім. професора О. С. Коломійченка Павла Винничука на базі обласної дитячої клінічної лікарні було відкрито перший в Україні центр слухомовної реабілітації.

«На сьогоднішній день на диспансерному обліку в Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні нараховується 69 глухих і погано чуючи дітей, з них 437 діти-інваліди, – повідомляє завідувач кафедри отоларингології з курсом хірургії голови та шиї ІФ НМУ Василь Попович. – Наявне обладнання дозволяє не тільки діагностувати вади слуху, а й індивідуально підібрати необхідний слуховий апарат. Завдяки величезній роботі, яку провела адміністрація лікарні і кафедра, всі діти слухопротезовані за рахунок державних та спонсорських коштів, частина дітей протезована на два вуха, що складає 100% від потреби, і є найкращим показником в Україні».

Для роботи центру виділено і відремонтовано ряд приміщень, придбане за позабюджетні кошти дороговартісне обладнання на суму 180 тис. гривень. Таким чином, нечуючі діти Івано-Франківської області тепер мають можливість отримати комплексний реабілітаційний супровід, що допоможе їм увійти в світ повноцінними членами суспільства.

Останні роки для відновлення слуху в Україні все ширше застосовується метод кохлеарної імплантації. Кохлеарна імплантація – це операція, в процесі якої у внутрішнє вухо пацієнта вводиться система електродів, що забезпечує сприйняття звукової інформації за допомогою електричної стимуляції збереження волокон слухового нерву. Перших 8 дітей з Прикарпаття були прооперовані за кордоном. В подальшому завдяки плідній співпраці з Науково-дослідним інститутом отоларингології ім.. професора О. С. Коломійченка, операцію кохлеарної імплантації проведено в Києві вже 32 дітям. Вартість такої операції сягає 30 тис. євро, і всім дітям, прооперованим в інституті, вона проведена за державні кошти.

За словами головного лікаря обласної дитячої клінічної лікарні Радислава Котурбаша, сам по собі слуховий апарат чи кохлеарна імплантація не забезпечує мовлення. Відновлення слуху – це тільки перший крок у світ чуючих. А це означає, що це не весь спосіб вирішення проблеми глухоти. Можливість чути за допомогою технічних пристроїв ще не означає, що звуки, які сприймаються будуть зрозумілими. Потрібно розвивати слух та мовлення дитини, яка є носієм слухового протеза, а це досягається регулярними реабілітаційними процесами. Реабілітація мови та слуху – це довга та клопітка робота, а в основі її успіху – співпраця цілої команди фахівців: аудіолога, сурдолога, невролога, дефектолога, логопеда, отоларинголога, психолога, музичного педагога.

«Відомо, що першим соціальним інститутом виховання у житті дитини є сім’я, а активна участь батьків у цьому процесі є визначальною, – говорить Радислав Йосипович. – Для допомоги вирішення ряду проблемних ситуацій в сім’ї, у тому числі, гіперопіки чи нехтування батьками глухоти, в Івано-Франківському центрі слухомовної реабілітації створена школа психолого-педагогічного супроводу батьків слабочуючої дитини. Головним методичним завданням школи є усвідомлення членами сім’ї рівня труднощів та перешкод, які доводиться мінімізувати в процесі реабілітації такої дитини».

Оскільки реабілітація виходить за межі медицини і потребує фахівців з університетською гуманітарною освітою, то між Івано-Франківським національним медичним університетом, Прикарпатським національним університетом ім. В. Стефаника та обласною дитячою клінічною лікарнею було підписано трьохсторонню угоду про міжсекторальну співпрацю.

Про добрий і мудрий приклад такої співпраці зазначає директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Роман Мельник: «Адже це масштабна проблема. І завдяки такій команді спеціалістів ці діти зможуть відчувати себе рівноцінними і невід’ємними частинками соціуму».

Отоларингологи Прикарпаття стверджують, що правильно підібраний слуховий апарат, а при його неефективності кохлеарний імплант, є золотим стандартом допомоги глухим. Імовірно, в недалекому майбутньому зникне спільнота глухих, а натомість з’явиться спільнота осіб з реабілітованим слухом – люди, які, пройшовши комплексну реабілітацію, розмовляють усним мовленням і повністю адаптовані в суспільстві.

Відділ прес-служби Івано-Франківської обласної державної адміністрації

Івано-Франківська обласна державна адміністрація +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*