На сцені – особливі актори

1 30 1 476 2. реабілітації

  1 30 1 476 1Кузнецовськ. Як відомо, соціальна реабілітація охоплює широкий спектр форм і методів, спрямованих на подолання фізичних, сенсорних, комунікативних та інших порушень дітей та молоді з функціональними обмеженнями, досягнення ними якомога повнішої незалежності.

У сферу комплексної допомоги (медичної, психологічної, соціальної, трудової реабілітації) останніми роками активно долучається реабілітація мистецтвом. Декоративно-прикладні вироби, вишивка, малювання та інші види художньої творчості вже стали обов’язковим елементом реабілітаційного процесу.

Хочеться відмітити ще один вид творчості цієї ж спрямованості – арт-терапія, в основі якої є артистична діяльність, підготовка вистав, конкурсів, фестивалів, яка набуває все більшого поширення в соціальній роботі. З одного боку – це цікаве й корисне дозвілля, а з іншого (з точки зору практичної реабілітації) – формування вищого рівня функціональності осіб з інвалідністю.

В комунальному закладі «Кузнецовський міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів» системно і планово проводиться гурткова робота з театралізованої діяльності з метою підвищення рівня соціалізації дітей та молоді з особливим потребами. Колективна робота цілеспрямовано впливає на особистість дитини, її розкріпачення, самостійну творчість, розвиток провідних психічних процесів, допомагає усвідомленню почуття задоволення, радості, успішності.

Уже два роки як у Центрі функціонують драматичний гурток «Казкар» (керівник О. Дмитренко) та арт-студія «Мала сцена» (керівник Т. Тарасюк), акторами у яких є діти та молодь. На гуртку вони розігрують як казки, сценки, так і рольові діалоги за ілюстраціями, самостійні імпровізації на теми, ігрові ситуації узяті з життя. Неодноразові виступи перед батьками, працівниками у Центрі та на великій сцені Плацу культури ВП РАЕС мали великий успіх. Діти із задоволенням демонстрували свої акторські уміння, перевтілення, кожний хотів продемонструвати щось своє, особливе. А результат нашої роботи додав нам, працівникам Центру, оптимізму, адже це дозволило активізувати творчу, реабілітаційну роботу серед наших отримувачів послуг. Саме театральні ігри дозволяють самовиразитися, підвищують самооцінку дитини та молодої особи і направлені на розвиток у них творчих здібностей, комунікативних якостей, вміння долати невпевненість і боязкість в собі і в своїх силах, вміння невимушено вести діалог, налагоджувати взаємозв’язки з партнерами, виховувати дружні взаємовідносини, повагу один до одного. Під час занять у них розвиваються не тільки психічні функції особисті, художні здібності, творчий потенціал, а й загальнолюдська здатність до міжособистісної взаємодії, творчості в будь-якій області, що допомагає адаптуватися в суспільстві, відчути себе потрібними і успішними. І це, напевно, є головним успіхом нашої роботи.

Керівник гуртка «Казкар» КЗ «Центр реабілітації» О. Дмитренко

Кузнецовський міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*