Чемпіонат світу-2023 з параатлетики: хто у складі збірної України та як відбуватиметься кваліфікація на Паралімпіаду

Чемпіонат світу-2023 з параатлетики: хто у складі збірної України та як відбуватиметься кваліфікація на Паралімпіаду. паралимпиада, кваліфікація, легка атлетика, спортсмен, чемпіонат світу

Чемпіонат світу-2023 з параатлетики: хто у складі збірної України та як відбуватиметься кваліфікація на Паралімпіаду. паралимпиада, кваліфікація, легка атлетика, спортсмен, чемпіонат світуМаксим Коваль. Фото: Virtus Global Games 2023

Що треба знати про головний старт для відбору на Паралімпійські ігри-2024.

Паралімпійська збірна України з легкої атлетики бере участь у чемпіонаті світу-2023, що триває з 8 до 17 липня у столиці Франції Парижі. Команду представили 31 спортсмен: 20 – із порушеннями опорно-рухового апарату, семеро – з порушеннями інтелектуального розвитку, і ще четверо – з порушеннями зору, інформує Суспільне.

Упродовж десяти змагальних днів розіграють 171 комплект нагород. Крім того, цей чемпіонат стане першим і основним етапом кваліфікації на Паралімпіаду-2024, що також відбудеться в Парижі.

Склад збірної України на ЧС-2023 з параатлетики

  • З порушеннями опорно-рухового апарату: Наталія Кобзар, Ярослав Окапінський, Владислав Білий, Микола Діброва, Владислав Загребельний, Іван Тетюхін, Ігор Цвєтов, Віктор Легкодух, Анастасія Москаленко, Зоя Овсій, Марія Помазан, Микола Райський, Аліна Терех, Валерія Янголь, Микола Жабняк, Олександр Дорошенко, Олександр Литвиненко, Роман Павлик, Микита Сеник, Роман Новак.
  • З порушеннями зору: Оксана Зубковська, Володимир Пономаренко, Роман Данилюк, Руслан Катишев.
  • З порушеннями інтелектуального розвитку: Юлія Шуляр, Людмила Даниліна, Олександр Яровий, Максим Коваль, Анастасія Мисник, Павло Волуйкевич, Вікторія Шпачинська.

До складу команди на цей чемпіонат світу ввійшли одразу десятеро паралімпійських чемпіонів різних років. Зокрема, в Парижі виступить володар 14 медалей Паралімпійських ігор – спринтер і стрибун у довжину Роман Павлик. Його колега Оксана Зубковська, яка перемагала в стрибках у довжину на останніх чотирьох Паралімпіадах поспіль, спробує захистити титул чемпіонки світу.

Серед золотих призерів Ігор також будуть представлені штовхальниця ядра Марія Помазан, бігун Ігор Цвєтов, спеціалісти з метальних дисциплін Олександр Дорошенко, Зоя Овсій і Анастасія Москаленко та стрибуни в довжину Руслан Катишев і Владислав Загребельний.

Після успішних Глобальних ігор за медалі чемпіонату світу боротиметься й паралімпійський чемпіон зі штовхання ядра Максим Коваль, який напередодні мундіалю встановив два світові рекорди.

Крім того, вперше на такому рівні виступить учасник Ігор нескорених, ветеран російсько-української війни Віктор Легкодух. У 2022 році він переміг на Invictus Games у штовханні ядра та двічі здобув “золото” на Warrior Games, а вже в 2023-му дебютував на паралімпійських змаганнях. Зокрема, на рахунку Легкодуха вже є “бронза” етапу Гран-прі в Єзоло – його першого старту в професійному спорті.

Кваліфікація на Паралімпіаду-2024: як здобуватимуть ліцензії на ЧС

На чемпіонаті світу-2023 визначаться володарі одразу 652 ліцензій* на Ігри-2024 у Парижі. Їх отримають по чотири найкращі спортсмени в кожній з особистих паралімпійських дисциплін.

Розіграють і перші ліцензії в змішаній, або так званій універсальній, естафеті 4х100 метрів – єдиній командній дисципліні на Іграх. Для цього також необхідно ввійти до топ-4.

За наступні квоти можна буде поборотися на чемпіонаті світу-2024, а також світовій першості з марафону 2023 року**. Решту ліцензій буде розподілено між спортсменами, які виконають нормативи, тобто покажуть мінімальні кваліфікаційні результати на змаганнях під егідою Міжнародної федерації параатлетики (World Para Athletics).

Існують і деякі обмеження. Загалом за весь відбірковий період паралімпійський комітет однієї країни може отримати щонайбільше 74 ліцензії: 40 чоловічих, 33 жіночі та одну змішану. Також в одній дисципліні збірна матиме право заявити на Паралімпіаду максимум трьох учасників. До естафети можуть бути допущені лише ті спортсмени, які вибороли особисті ліцензії.

Що відомо про чемпіонат світу з параатлетики

  • Парачемпіонат світу з легкої атлетики було започатковано в 1994 році: перший мундіаль відбувся у столиці Німеччини Берліні. Нині світові першості серед легкоатлетів із інвалідністю проходять що два роки. ЧС-2023 у Парижі стане ювілейним – десятим.
  • За всю історію участі в чемпіонатах світу з легкої атлетики паралімпійська збірна України завоювала 196 медалей: 68 золотих, 59 срібних та 69 бронзових.
  • На останній світовій першості-2019 у Дубаї, що в ОАЕ, українці ввійшли до топ-5 медального заліку. Тоді “синьо-жовті” вибороли 27 нагород: 11 золотих та по вісім срібних і бронзових.
  • Лідерами за кількістю медалей за всю історію чемпіонатів світу є Китай, що має 400 нагород, з яких 158 – золоті.

*Ці квоти не є іменними: на Іграх ними зможе скористатися будь-хто з представників збірної, хто виконає норматив.

**Наразі дати цього чемпіонату світу невідомі. Якщо турнір не відбудеться, ліцензії, які мали там розіграти, розподілять між спортсменами, згідно з виконаними нормативами.

Катерина Макаревська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*