“Вони мене виховують”: сумський тренер з карате розповів, чому тренує спортсменів з інвалідністю (ФОТО, ВІДЕО)

“Вони мене виховують”: сумський тренер з карате розповів, чому тренує спортсменів з інвалідністю (ФОТО, ВІДЕО). вадим коломієць, суми, паракарате, спортсмен, інвалідність

“Вони мене виховують”: сумський тренер з карате розповів, чому тренує спортсменів з інвалідністю. вадим коломієць, суми, паракарате, спортсмен, інвалідністьВадим Коломієць (праворуч). Фото: Суспільне Суми

Вадим Коломієць працює тренером з карате у Сумах з 1993 року. Нині у його клубі “Вадо Кай” близько 300 спортсменів – від новачків до чемпіонів та призерів світових турнірів. Дехто вже відкрив свої школи і теж навчає дітей. Серед його учнів близько 30 – це люди з інвалідністю. Чому він присвячує їм час та на що здатні такі спортсмени, Вадим Коломієць розповів Суспільному.

Ідея запросити на тренування дітей з інвалідністю спочатку була як поклик душі, розповідає Вадим. “Це великий приклад для мене самого, як мені треба йти цим шляхом. Вони мене виховують, вони роблять мене кращим”, – говорить він.

Четверо спортсменів з інвалідністю у червні у бельгійському місті Антверпен брали участь у чемпіонаті світу з паракарате.

Одна з них – Карина Стегній. Вона займається цим спортом 11 років. І ось результат: на бельгійському татамі вона виборола чотири золотих медалі і одну срібну.

“Такого результату сама від себе не очікувала. Те, що я хотіла золото, я його отримала нарешті. Скільки років наполегливої праці. 2018 року перший раз я потрапила на чемпіонат світу”, – розповіла вона.

“Вони мене виховують”: сумський тренер з карате розповів, чому тренує спортсменів з інвалідністю. вадим коломієць, суми, паракарате, спортсмен, інвалідністьСпортсмени клубу “Вадо Кай”. Праворуч – Карина Стегній. Фото: Суспільне Суми

Внаслідок чого вона добилась цього результату, Карина не знає й сама. “Для мене це теж була дуже велика несподіванка, дуже щаслива.

“Золото” та три “срібла” привезла у Суми партнерка Карини по команді Анна Єрмакова. Серед чотирьох медалей – “золото” у команді. Анна говорить, що була шокована, коли дізналась, що вони перші. “На чемпіонаті Європи у мене було друге місце, а в цей раз перше місце. Я просто в шоці була”, – сказала вона.

“Золоту” і “бронзову” медалі виборов у Антверпені Артем Суровцев. Він називає спорт своїм хобі і “віддушиною після навчання”.

Разом з Вадимом Коломійцем тренує паракаратистів Олена Зацарна. Саме вона возила українську делегацію в Антверпен, саме вона була поруч з ними, коли вони вигравали ці медалі.

“Ці діти більш відповідально підходять до всього, їм там кажеш десять раз щось зробить, вони зроблять більше, по любому зроблять більше і вони роблять краще, вони стараються. Вони знають які в них є недоліки і вони намагаються ці недоліки побороти. Тому я вважаю, що вони дуже багато докладають зусиль”, – говорить вона.

“Вони мене виховують”: сумський тренер з карате розповів, чому тренує спортсменів з інвалідністю. вадим коломієць, суми, паракарате, спортсмен, інвалідність

Нині Карина Стегній вже дипломована спеціалістка. Має вищу освіту за спеціальністю “Вчитель фізичної культури. Організатор спортивно-масової та анімаційної роботи”, чорний пояс і перший дан з карате. Говорить, що тепер вона вже стала тренером, і зможе допомогти стати кращими таким, як вона.

“Я багато тренуюся і як педагог можу проводити тренування з такими дітьми. На власному досвіді я можу їм щось показати. Мені подобається робота з дітьми. Просто відчуваєш таку віддачу від дітей, коли ти їх чогось навчаєш, і вони цього навчаються”, – говорить вона.

Вадим Коломієць говорить, що приклад Каріни – це приклад того, як треба йти до своєї мети.

“Зараз вона вже дорослий спортсмен, навіть беремо останній турнір – вона у нас чемпіонка світу, вона чемпіонка Європи, діти на неї дивляться, вони йдуть за нею”, – вважає він.

Олександр Качанов, Анна Скрипняк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*