Успішний досвід проекту людей із особливими потребами у Запоріжжі

1 27 zcaizl1xbry 1 2. особливими потребами

Півроку тому на базі Дома ім. Макса Гранта відбулася перша робоча зустріч учасників проекту «Рівні можливості». У витоків проекту стояло п’ятеро осіб: троє активних молодих людей на інвалідних візках та дві дівчини-волонтерки благодійної організації «Твори добро, Україно». Мета у ентузіастів була неабияка велика, а саме – своїми реальними діями у громадському житті міста досягти покращення доступності міської інфраструктури для людей із особливими потребами.

Згодом кількість учасників проекту розширилася до більше ніж десяти. Із деякими учасниками зв’язок від початку підтримувався лише онлайн – занадто важко було їм діставатись на зустрічі громадським транспортом. А дещо пізніше знайшлися і шляхи виходу із цієї ситуації: спочатку волонтери домовилися із небайдужими жителями міста, що доправляли учасників на щотижневі зустрічі; а потім міська влада запустила на маршрути зручні соціальні автобуси із пандусами.

  1 27 zcaizl1xbry 1

Зустрічі то є зустрічі, а як же ж дії? – запитаєте ви і будете абсолютно праві у своєму запитанні. Адже одними словами ситуацію не вирішити. Одним із перших успіхів був виступ деяких членів проекту «Рівні можливості» на засіданні Обласного комітету Доступності. У ході проекту хлопці приголомшили слухачів реальною статистикою стосовно доступності доріг, будинків та громадських місць. Не дивно, адже ініціативна група проекту цілеспрямовано подорожувала містом, відмічаючи на карті ями, необладнані спуски та інші перешкоди на своєму шляху. Зараз двоє учасників «Рівних можливостей» – повноправні члени комітету Доступності.

Окремо варто розповісти про особисті успіхи учасників проекту. Наприклад, у листопаді минулого року відбулася персональна виставка художників Петра Чижмака і Наталі Лаговської – людей із обмеженими можливостями та безмежними талантами. А ще один постійний учасник – Володимир Тараненко, не дивлячись на свої особливі потреби, із успіхом виступав у складі команди танцювального проекту «Майдан’с»

Минулого літа, разом із волонтерами «Твори добро, Україно», «Рівні можливості» вирушили у волонтерський тур по Україні. В ході мандрівки учасники обмінювалися досвідом із волонтерами із інших міст, відзначали для себе цікаві нововведення, які можна у перспективі впровадити у Запоріжжі, а також відвідали, подарувавши свято, декілька дитячих будинків.

Стає зрозумілим, що учасники проекту не зупиняться на Запоріжжі. У перспективі – туристичні принади Запорізької області, налагодження стосунків із жителями віддалених сіл. «Рівні можливості» – мобільні і активні, аби були доступними місця для подорожей та відпочинку. Наприклад, одним із таких місць стане історико-туристичний комплекс «Етносело» у Вільнянському районі. «Рівні можливості» – партнер у створенні етнічного села. Разом із організаторами проекта «Етносело» вони приймають участь у розробці його концепції, дають рекомендації щодо доступності зон відпочинку та будівель в туристичному комплексі.

Учасники клубу рівних можливостей також приймають участь у різноманітних волонтерських та благодійних акціях. Наприклад, Анна Борзенко, одна із координаторів «Рівних можливостей» приймала участь у благодійному Фестивалі жіночої творчості, який проводив ЄГЦ «Мазаль Тов». Аня вела один із майстер-класів для жінок – плетення корзин та шкатулок із газет.

  1 27 5zwudi3sb8u 2

Кількість учасників і гостей «Рівних можливостей» збільшувалась із кожною зустріччю. Було вирішено реорганізувати формат клубу, розподіливши його на 2 частини – інформаційно-розважальну, і, власне робочу. До того ж було змінено і назву клубу, присвятивши новий формат одному із координаторів «Рівних можливостей» – Георгію Сороці. Новостворений клуб «У Сороки» відкрився 12 березня у актовому залі Дома ім. Макса Гранта. Були присутні більше п’ятдесяти осіб: люди із особливими потребами і члени їх сімей, а також небайдужі до проблем людей із інвалідністю волонтери.

Концерт, присвячений відкриттю, відбувся у дружній та теплій атмосфері. Серед виступів, що були підготовлені екс-«Рівними можливостями», а нині – «У Сороки» були: зворушливий вальс пари на інвалідних візках, танцювальний номер у стилі контемп, читання монолога Джульєти з безсмертного твору Шекспіра, пісенні номери, і навіть поетичний батл! Усі гості концертної програми були ознайомлені із розкладом клубу «У Сороки»: щовівторка із 13 до 16-ї – знайомства, кіноперегляди, ігри, майстер-класи, тренінги, спілкування та чаювання. А з 16-ї до 19-ї години – збори робочої групи: вирішення питань, направлених на покращення якості життя людей із особливими потребами, написання проектних заявок.

Клуб «У Сороки» запрошує нових друзів! Тепер, кожного вівторка, у каб. 28 Дому ім. Макса Гранта будуть проходити неформальні зустрічі людей, чиї особливі потреби – не перешкода для яскравого, насиченого життя із друзями-однодумцями. 19 березня відбулась перша зустріч членів клубу «У Сороки». Всі охочі приймали участь у міні-турнірі із настольного тенісу, а також у майстер-класі від талановитої художниці, учасниці клубу Маріани Смбатян: «Вчимося малювати об’ємні предмети».

Члени клубу сподіваються, що їх успішний досвід надихне людей із особливими потребами до більшої активності та віри у свої сили! Приєднуйтеся до нас – 099 70 70 675 та 093 098 92 74 Георгій Сорока.

Контакти

Євгенія Денисенко
http://goodpro.zp.ua/

Євгенія Денисенко

Ресурсний центр ГУРТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*