Кіровоградщина: інклюзія і реабілітаційні центри – утопія?

1 27 1 173994 2. дітей-інвалідів, реабілітації, інклюзивної освіти

Із 3728 інвалідів, що проживають у Кіровоградській області, лише 10 % піддаються реабілітації, інші ж мають незворотні порушення здоров’я або протипоказання до заходів реабілітації.

Такі дані презентував журналістам 1 квітня під час ранкової апаратки в ОДА начальник управління охорони здоров’я Олег Рибальченко. Ефектом медичної реабілітації чиновник називає зменшення типу групи інвалідності, тобто рух від І до ІІ (5-7 %), від ІІ до ІІІ (20 % дітей-інвалідів), взагалі зняття групи (близько 10 %). Проте незважаючи на таку статистику, одним із завдань залишається створити розгалужену мережу центрів реабілітації як на базі медичних закладів, так і самостійні центри соціальної реабілітації, де відкриватимуть групи денного перебування.

За словами Олега Рибальченка, у Кіровограді діють неврологічні відділення на базі дитячих міської та обласної лікарень (хвороби нервової системи у дітей-інвалідів займають 2 місце серед усіх можливих), центр фізіотерапевтичного поновлення на базі дитобллікарні та лікарні «Добруджа». Реабілітація, за словами чиновника, тут проводиться безкоштовно. У районах області, де подібна медична допомога відсутня, говорить Олег Рибальченко, дозвіл та план реабілітації дитини подає лікар-терапевт, він же тримає на обліку дитину протягом усього часу і за потреби направляє на реабілітацію до конкретного закладу. Також дітей-інвалідів з діагнозом церебрального паралічу направляють до міжнародної клініки у Трускавці (лікування тут платне, втім чиновник повідомив, що у минулому році за рахунок обласного бюджету послугами клініки скористалися 26 дітей), для пацієнтів із ОНКО-захворюваннями лікування надається у санаторіях ім. Чекалова та міста Одеси.

Також діти-інваліди мають можливість отримати послуги реабілітаційних центрів, яких в Україні нараховується 406 закладів, 210 з яких у підпорядкуванні Мінсоцполітики. У Кіровоградській області ініційованої Президентом України розгалуженої мережі Центрів соціальної реабілітації можна не очікувати, адже, за словами Олександра Догарова, директора департаменту соціального захисту населення Кіровоградської ОДА, на їх створення з обласного бюджету близько 2 млн. грн., 616 тисяч з яких відведено для Кіровограда. Для регіонів призначена для створення центрів реабілітації сума коливається в межах лише 30-60 тисяч гривень. Наразі на Кіровоградщині діють 2 центри реабілітації один надає більше медичні послуги, інший же нещодавно створений Центр соціальної реабілітації Кіровської районної ради) та 2 відділення реабілітації (Знам’янський і Новомиргородський дитячий будинок-інтернат).

Поряд із медичним відновленням зараз у Кіровограді багато говорять і про соціальну адаптацію дітей-інвалідів, одним із заходів якої є запровадження інклюзивної освіти. За словами Ельзи Лещенко, директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту Кіровоградської облдержадміністрації, у нашій області послуги інклюзивної освіти надають 38 дитячих садочків (у Кіровограді це дитсадки № 47 і №67). Із 1917 дітей-інвалідів, які навчаються у школах комбінованого типу (з інклюзивними класами), лише 158 проходять навчальну програму безпосередньо з дітьми у класі (м. Знам’янка – 46 учнів, м. Світловодськ – 2 учні, м. Кіровоград – 110 школярів), решта дітей вчаться на індивідуальному плані, що інклюзією назвати ще не можна.

Головними причинами відсутності інклюзії на Кіровоградщині, за словами Ельзи Лещенко, є недосконале законодавство у галузі освіти (Міністерство не визначило чіткого механізму перебування та оплати праці обов’язкового під час інклюзивної освіти асистента вчителя), недостатня матеріально-технічна база (діти з будь-якими вадами здоров повинні здебільшого працювати з комп’ютерами, де встановлені необхідні для навчання програми), непристосованість шкіл для пересування дітей-візочників (лише 589 шкіл та дитсадочків оснащені пандусами, 264 заклади мають кнопки виклику). Чи не найголовнішою проблемою залишається відсутність кваліфікованих дефектологів, які обов’язково повинні супроводжувати кожну дитину з особливим діагнозом. Не останньою проблемою залишається і не толерантне ставлення до таких дітей. До прикладу, за словами чиновника, 5 територій нашої області ще навіть не визначилися, де будуть відкриті інклюзивні класи, не те, щоб їх запроваджувати.

Згідно із статистикою управління охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації, незважаючи на те, що за останні 3 роки кількість новонароджених із вродженими діагнозами поменшала, втім поступове зниження зупинилося. Наразі показник (нині контроль його здійснюється за народжуваністю у перинатальному центрі) сталий – 3 % від загальної кількості пологів. Проблема, за словами Олега Рибальченка, полягає в тому, що при останньому огляді, незважаючи не те, що 99, 6 % жінок під час вагітності роблять дворазові скрипінги, діагностувати вади плоду не завжди можливо, тож 30 % проблем виявляються вже на пізніх стадіях.

Світлана Дубина

Інформаційний портал Кіровоградщини – “Гречка”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*