Доброта і милосердя – два крила, на яких тримається людство

1 11 4 preview1 2. вадами слуху

  1 11 4 preview1 1Щорічно, 3 грудня, в світі відзначається міжнародний День інвалідів. Цей день недаремно занесений до знаменної дати календаря, тому не звернути на нього увагу неможливо. Співпереживання, чуйність, щирість та щедрість, уміння розділити чужий біль, підтримати у важку хвилину, розрадити в горі – ці риси характеру ще з давніх часів притаманні нашому українському народові, нашій багатій землі. Доброта і милосердя – два крила, на яких тримається людство.

Отже, ми не повинні забувати про тих людей, які потребують допомоги. Ідучи по вулиці, бачимо людей зі слуховими апаратами, в інвалідному візку чи в темних окулярах. Глухота, сліпота, церебральний параліч… З такими хворобами народжуються діти, інколи це набуті хвороби і ніхто не застрахований від такого лиха.

В Острозькому районі існує спеціальна загальноосвітня школа-інтернат для глухих дітей. У школі живуть та навчаються діти з вадами слуху та мовлення, серед них є також діти-сироти та діти, які залишилися без піклування батьків. Головною метою закладу є розвиток і формування особистості, забезпечення соціально-психологічної реабілітації і трудової адаптації учнів, виховання загальнолюдських цінностей, задоволення потреб дітей з вадами фізичного розвитку у загальній освіті, соціальній допомозі і реабілітації. Школа-інтернат надає можливість дітям з вадами слуху здобути необхідні навички, готує учнів до вступу у спеціальні середні заклади та вищі навчальні заклади України.

Сюди, за сприяння обласної Ради профспілки працівників ДФС у Рівненській області, завітала начальник Здолбунівської податкової інспекції Руслана Степанівна Мичка. Її зустріли 117 дітей з вадами слуху та мовлення. Альбоми, канцелярські товари, солодощі – усе це стане в нагоді дітям.

Очолює заклад прекрасна, чуйна, талановита та високопрофесійна людина, «Керівник» з великої літери Галина Василівна Лебідь, яка все тепло душі щоденно віддає цим знедоленим дітям та робить усе можливе для того, щоб вони відчули себе повноцінними громадянами суспільства. Саме вона організувала роботу педагогічного колективу та обслуговуючого персоналу так, що учні, які не тільки навчаються, а й проживають і харчуються в цьому закладі, відчувають батьківську турботу та опіку. І навіть у нинішній час матеріальної скрути та військової російської агресії на Сході України, вона разом зі своїми колегами зуміла так оптимізувати бюджетні кошти, благодійну допомогу, що мешканці цього закладу відчувають справді турботу про них. Тут панує тепло та сімейний затишок. В школі прекрасно відремонтовані та обладнані навчальні кабінети, спальні кімнати, їдальня та санітарні вузли. Тут бережуть кожну копійку. Роблять усе, щоб учні були не лише ситі та одягнуті, хоч і це дуже важливо, а й забезпечують навчальний процес таким чином, щоб прищепити дітям інтерес до наук та любов до України. А ще тут вчать підростаюче покоління економічній грамотності та податковій культурі шляхом залучення школярів до різноманітних конкурсів та лекцій на податкову тематику, що є актуальним в усі часи та допоможе дітям у майбутньому дорослому житті легше адаптуватися в суспільстві. Велика увага приділяється розвитку творчих здібностей вихованців школи-інтернату. Активно працюють різні секції, студії, які допомагають бачити та відчувати малюкам та школярам інтернату красу реального світу, його неповторність та багатогранність. Відсутність або вади слуху у дітей не заважають їхньому бажанню співати та танцювати. Свої навички та вміння вони не бояться демонструвати зі сцени. До міжнародного Дня інвалідів, або Дня подяки, як зазвичай прийнято називати цей день у закладі, вони підготували справжній патріотичний концерт, присвячений бійцям АТО, чим підтвердили свою небайдужість та громадянську позицію. Свої таланти діти демонстрували в перервах між виступами гостей. Учасники танцювали, співали пісні з сурдо – перекладом, показували театральні мініатюри.

Сяючі очі дітей, їх усміхнені обличчя були найкрасномовнішим доказом того, що вони щасливі від тієї уваги, душевного тепла і щирої участі у їх долі.

Гордістю кожної школи, і зокрема Острозької спеціальної школи-інтернату, є старшокласники, які долають вершини життєвого шляху. Випускники даної школи-інтернату навчаються в багатьох середніх професійних та вищих учбових закладах України, а здобувши освіту, стають повноцінними і високоефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.

Керівництво комунального закладу “Острозька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І – ІІІ ступенів” Рівненської обласної ради було дуже вдячне всім, хто не залишився байдужим до проблем їхніх вихованців.

Такі зустрічі та благодійні акції це ще одна можливість звернути увагу на проблеми людей, які мають слабке здоров’я та потребують особливої допомоги та підтримки. Підтримка потрібна кожній людині, а особливо – немічній. Відстоювати свої інтереси, доводити, що ти багато чого вмієш, набагато легше, якщо з тобою однодумці. Ці зустрічі та акції ще раз підтверджують, що всі діти на землі мають однакові потреби та права.

Здолбунівська ОДПІ

Територіальні органи ДФС у Рівненській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*