Революційну технологію починають запроваджувати в Україні (ВІДЕО)

1 21 6 8274153 2. протез

Відтепер в Україні з’явилася можливість друкувати протези на 3D-принтері.

Така технологія коштує в десятки разів дешевше за промислове виробництво — 100 доларів. Тож однієї пенсії інваліда достатньо, аби придбати необхідний механізм. При цьому протези виходять набагато зручнішими для пацієнтів, повідомляє Телеканал новин “24”.

Микола Кононович втратив руку, коли різав дерево у себе в майстерні. Експериментальний протез кисті йому подарувала Всесвітня організація здоров’я. Волонтери роздрукували його на 3D-принтері. І хоча протез виготовлений не спеціально для нього, Микола вже оцінив його переваги.

«Найголовніше, що цей зразок не дорогий. Мені по кишені його купити на одну пенсію. Мені не треба налагоджувати, бігати, принижуватися, позичати або брати кредит. Також він дуже простий», — розповів Микола.

На відміну від традиційного, протез, виготовлений за допомогою 3D-принтера, може відновити рухову активність одразу ж після ампутації. Перший зразок із кольорового пластику роздрукували для бійця, який втратив дві кисті рук. Наразі він лікується за кордоном.

Усі деталі протеза можна надрукувати за 40 годин. Ще трохи часу займає його збирання. Для офіційної медицини така технологія поки не доступна. Урядовці про ноу-хау знають, але кошти на його впровадження виділяти не поспішають.

«Ми сьогодні можемо дозволити собі тільки закупівлю сканера. Відповідно, потім — замовлення із друком. А загалом ще потребується аналіз матеріалу, який використовується, і замовлення», — пояснив Перший заступник міністра соціальної політики Василь Шевченко.

Тим часом за кордоном — справжній бум 3D-технологій. Протези, надруковані на принтері, там використовують не лише для людей, а навіть для тварин.

Іванна Добросинець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*