Валерія Лутковська: «Права на комунікацію людей, неспроможних до усного мовлення, мають бути захищені»

1 02 DSC 0193 2. допоміжної комунікації

У Києві відбулась ІХ Східно- та Центральноєвропейська конференція з проблем альтернативної і допоміжної комунікації «Комунікація для всіх».

У привітанні учасників цього представницького міжнародного форуму, який вперше відбувався в Україні, представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Володимир Хоменко наголосив, що Омбудсмен Валерія Лутковська вважає здатність людини з інвалідністю спілкуватись фундаментом, на який спираються права і свободи, задекларовані Конвенцією ООН про права інвалідів.

На переконання Уповноваженого, необхідною передумовою успішного впровадження та розвитку в Україні методів і засобів альтернативної і допоміжної комунікації є, передусім, позитивне, духовно-змістовне ставлення у суспільстві до осіб, неспроможних до усного мовлення, а також розуміння та сприйняття соціумом допомоги таким людям з метою реалізації їхніх духовних та соціальних потреб. Водночас таке розуміння не дасть належного результату без наполегливої праці фахівців у галузі альтернативної та допоміжної комунікації.

Символічним стало відкриття конференції 28 червня – у День Конституції України. Інституція Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини вбачає свою роль у допомозі розвитку альтернативної та допоміжної комунікації через парламентський контроль за додержанням закріплених в Основному Законі України прав і свобод людини і громадянина. У межах наданих повноважень Омбудсмен Валерія Лутковська і надалі сприятиме практичному втіленню конституційних норм у справі надання допомоги особам, які її потребують, їхнім близьким, а також усім, хто вважає таку допомогу своїм покликанням.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*