Психолого-медико-педагогічна консультація має привести свою діяльність у відповідність до вимог Конвенції ООН про права дитини – Юрій Павленко

1 11 4 29052 2. особливими освітніми потребами, інклюзивної освіти

  1 11 4 29052 1Психолого-медико-педагогічна консультація (ПМПК) має привести свою діяльність у відповідність до вимог Конвенції ООН про права дитини. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко на Всеукраїнському науково-практичному семінарі керівників психолого-медико-педагогічних консультацій в Івано-Франківську.

За словами Юрія Павленка, Президент України Віктор Янукович вимагає забезпечити реалізацію права кожної дитини з особливими освітніми потребами на отримання якісної освіти за місцем проживання.

«Тільки за минулий рік 100 тисяч дітей дошкільного та шкільного віку висновком ПМПК були визнані як діти з порушеннями психофізичного розвитку. Це дозволяє стверджувати, що в Україні таких дітей близько 1 мільйона. Отже, і значення об’єктивності висновків ПМПК переоцінити важко», – підкреслив Уповноважений Президента.

«Переконаний, на часі переосмислення завдань психолого-медико-педагогічної консультації, яка за результатами обстеження має надати батькам вичерпні рекомендації щодо специфіки організації навчання дитини з особливими потребами, а не просто визначити тип закладу, в якому дитина повинна навчатися», – наголосив Юрій Павленко.

Крім того, він зауважив, що висновок ПМПК досі часто розглядається як обов’язкова підстава для зарахування дитини до спеціального освітнього закладу для дітей з певними особливостями розвитку. «Я неодноразово зустрічав в особових справах вихованців інтернатних закладів висновки ПМПК, які містять лише рекомендації про перебування дитини в дитячому закладі із зазначенням типу закладу. Такі висновки ПМПК порушують право дитини на проживання в сім’ї та отримання освіти в класах (групах) з інклюзивним (інтегрованим) навчанням або інших типах навчальних закладів за бажанням батьків», – сказав Уповноважений Президента.

Він підкреслив, що ПМПК мають стати важливою складовою розвитку інклюзивної освіти. «Вважаю, що завданням для ПМПК залишається формування іміджу цієї структури як осередку надання різнобічної допомоги і підтримки сімей, які виховують дітей з особливими освітніми потребами та ресурсних центрів сприяння організації якісного навчання таких дітей в умовах інклюзії», – зауважив Юрій Павленко.

Разом з тим, він зазначив, що ПМПК має посилити у своїй діяльності напрям захисту прав дитини в контексті визначення її освітніх потреб. У зв’язку з цим, Уповноважений з прав дитини вніс пропозицію щодо розроблення та затвердження порядку проведення медико-психолого-педагогічного вивчення дитини працівниками ПМПК та надання батькам рекомендацій щодо програми, форм і методів навчання та здійснення корекційно-розвиткової роботи, соціально-трудової реабілітації дитини.

ДОВІДКА

Згідно з «Положенням про центральну та республіканську (Автономна Республіка Крим), обласні, Київську та Севастопольську міські, районні (міські) психолого-медико-педагогічні консультації (ПМПК)», діяльність ПМПК спрямована, зокрема, на виявлення, психолого-педагогічне вивчення, оцінку труднощів та потенційних можливостей розвитку дітей віком до 18 років, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, мають ознаки ризику виникнення труднощів пізнавальної діяльності та поведінки; підготовку висновку та рекомендацій щодо розвитку, змісту, форм і методів навчання з урахуванням особливостей навчально-пізнавальної діяльності дитини.

9-10 жовтня в м. Івано-Франківську проводиться Всеукраїнський науково-практичний семінар на тему «Організаційно-методичні засади навчально-реабілітаційного процесу в навчально-реабілітаційному центрі». Організатори заходу: Міністерство освіти і науки України, Департамент освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Національна асамблея інвалідів України. Участь у семінарі взяли керівники відділу інклюзивної освіти та інтернатних закладів Міністерства освіти і науки України, відділу інклюзивної освіти та інтернатних закладів МОН України, відділу Національної асамблеї інвалідів України, центральної психолого-медико-педагогічної консультації, відділення науково-методичного забезпечення корекційної та інклюзивної освіти Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, лабораторії проблем інклюзивної освіти Інституту спеціальної педагогіки Національної академії педагогічних наук України, працівники головних управлінь (департаментів) освіти і науки обласних державних адміністрацій України, керівники обласних психолого-медико-педагогічних консультацій. Мета науково-практичного семінару – обговорення проблеми та шляхів вирішення питань щодо забезпечення права дитини з особливими освітніми потребами на якісну освіту.

Прес-служба Президента України Віктора Януковича

Офiцiйне представництво Президента України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*