Виконання завдань і заходів Державної цільової програми “Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів” на період до 2020 року: реалії сьогодення

1 10 7 06 04 02 01 barrierless 02 2. маломобільних, інвалідів

  1 10 7 06 04 02 01 barrierless 02 1Урядовий уповноважений з прав інвалідів стурбований затягуванням процесу законодавчого врегулювання питання щодо створення доступного середовища для людей з інвалідністю.

На його адресу надходять численні звернення громадських об’єднань інвалідів, в яких порушуються питання про відсутність механізмів, які дозволяли б впливати на власників, балансоутримувачів і орендарів об’єктів, які не забезпечили створення безперешкодного життєвого середовища для інвалідів з ураженнями органів зору, слуху, опорно-рухового апарату та інших маломобільних груп населення. Також зазначається, що нормами чинного законодавства не достатньо деталізовано вимоги щодо безперешкодності життєвого середовища для вказаної категорії осіб.

Відповідно до пункту 1.1 розділу ІІІ Державної цільової програми “Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів” на період до 2020 року, Мінрегіонбуду разом з Мінсоцполітики та Держархбудінспекцією визначено завдання щодо розроблення та подання проектів змін до ряду нормативно-правових актів стосовно забезпечення доступності до об’єктів фізичного оточення для осіб з інвалідністю.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства запевнило, що насьогодні створено повний комплекс необхідних вимог, потенційно достатніх за обсягом і якістю для забезпечення доступного та комфортного середовища життєдіяльності, адаптованого під потреби усіх маломобільних категорій населення.

На думку Мінсоцполітики, зазначені питання потребують вирішення, шляхом внесення змін до статті 27 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, зокрема, доповнення положенням щодо обов’язковості пристосування існуючих об’єктів фізичного оточення під потреби інвалідів та встановлення суворої відповідальності власників, балансоутримувачів і орендарів таких об’єктів за порушення цієї вимоги не дадуть бажаного результату.

Пропонується також внести зміни до статті 11 Закону України “Про будівельні норми”, з метою поширення дій будівельних норм на ті випадки, коли пристосування діючих об’єктів фізичного оточення до потреб інвалідів не пов’язано із новим будівництвом, капітальним ремонтом та реконструкцією.

Вважається за необхідне, опрацювання змін до законів України “Про регулювання містобудівної діяльності”, “Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності” та “Про архітектурну діяльність”.

З метою опрацювання проблемних питань щодо створення безперешкодного середовища для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, створено робочу групу, до якої увійшли представники Мінрегіону, Мінінфраструктури, Мінсоцполітики, Держархбудінспекції, ДП “Укрдержбудекспертиза”, Укравтодору, Фонду соціального захисту інвалідів і громадських організацій інвалідів та представник Урядового уповноваженого з прав інвалідів.

Засідання робочої групи заплановано на березень поточного року.

“Я дуже стурбований затягуванням процесу законодавчого врегулювання цих питань. Кожен із перелічених органів мав би зрозуміти, як важко тим людям, котрі щодня не в змозі реалізувати своє право на безперешкодний доступ до транспорту, інформації, зв’язку та інших об’єктів та послуг, яке передбачено статтею 9 Конвенції ООН про права інвалідів. Тому, я запрошую до активної співпраці з органами державної влади керівників громадських об’єднань інвалідів, небайдужих до вказаної проблеми. Адже тільки разом ми зможемо досягти успіху,” – зазначив Олексій Журавко.

zhuravko.com +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*