У Харкові визначили найдоступніші будівлі для людей з інвалідністю

1 14 21411 2. доступності, фізичними обмеженнями, інвалідністю

  1 14 21411 1Найдоступніші для людей з обмеженими можливостями будівлі, парки, торгові центри, лікарні та об’єкти соціальної сфери визначили в Харкові.

Ці об’єкти були вибрані в рамках конкурсу «Місто для всіх», який проходив під патронатом Харківського міського голови Геннадія Кернеса і був організований з метою створення комфортних, сприятливих умов життєдіяльності для мешканців міста, які мають фізичні обмеження.

Нагородження переможців соціальних змагань відбулося 9 жовтня в малому залі міськвиконкому під час засідання Комітету забезпечення доступності маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Дипломи переможцям вручили заступник міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення – голова комітету Світлана Горбунова-Рубан, віце-президент громадської організації «Креавита», заступник голови комітету Олена Шингарьова.

Як зазначила Світлана Горбунова-Рубан, цей конкурс допоможе людям з інвалідністю отримати інформацію про найдоступніші об’єкти міста і дасть можливість Харкову наблизитися до міста європейського типу

«Я бажаю, щоб цей конкурс проводився щорічно, а переможців було більше і більше», – підкреслила Світлана Горбунова-Рубан.

У свою чергу Олена Шингарьова зазначила, що конкурс проводився серед об’єктів міської інфраструктури Харкова і визначив установи громадського призначення, в яких створені найбільш сприятливі умови для обслуговування людей з фізичними обмеженнями. Відбирали об’єкти щодо можливості відвідування та обслуговування людьми з різними функціональними обмеженнями (порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху тощо), відповідності державним будівельним нормам, а також естетичного та дизайнерського рішення.

Всього в конкурсі було 50 учасників. Вони змагалися у номінаціях: адміністративні будівлі, медичні установи, готелі, заклади громадського харчування, культурні установи, пункти пасажирських перевезень, пішохідно-тротуарна зона, рекреаційна зона та інші.

Робоча група, до якої входили представники громадських організацій, а саме люди з різними фізичними обмеженнями, проводила моніторинг доступності об’єктів конкурсу. Учасники моніторингу виїжджали на кожний об’єкт, вивчали стан його доступності і в разі необхідності давали рекомендації, як зробити цей будинок більш доступним.

Експертна рада, до якого входили депутати Харківської міської ради, директори профільних департаментів міськвиконкому, представники громадських організацій людей з інвалідністю, визначили 21 переможця конкурсу в різних номінаціях.

Всі етапи конкурсу «Місто для всіх» висвітлювалися на сайті «Доступний Харків» (www.visit.kharkov.ua). Люди з фізичними обмеженнями змогли висловити своє ставлення до переможців конкурсу шляхом онлайн голосування на сайті.

Найдоступнішими стали Харківський міський центр зайнятості, Адміністрація Ленінського району, управління праці та соціального захисту Жовтневого, Орджонікідзевського, Київського та Московського районів, територіальний центр Московського району, Харківський національний університет ім. Каразіна, спеціалізована школа №124, Харківська міська багатопрофільна лікарня №17, кінотеатр «Кронверк Сінема Україна» (у ТРЦ «Дафі»), Макдональдз «Павловський», центр «Аве Плаза», магазин «Мега Антошка», «Харків-Палас», Харківський державний академічний театр опери та балету ім. М. В. Лисенка, аптека №6 аптечної мережі «Леда», Відділення «Альфа-банку» «Маяковське», відділення №80 ПАТ «Мегабанк», житловий комплекс «Олімп», перехрестя вул. 23 Серпня і пр. Леніна, сад Шевченка і сквер Олександрівський.

Також люди з обмеженими можливостями змогли заявити про ті об’єкти, які вони вважають найбільш доступними в місті, але що не були подані на конкурс. Так з’явилася номінація «Вибір людей з фізичними обмеженнями». Переможцями у цій номінації стали чотири об’єкти – стадіон «Металіст», в якому крім зручності для інвалідів-візочників останньою новинкою стала звукова трансляція для людей з обмеженнями зору, ТРЦ «Дафі», Центральний парк культури і відпочинку ім. Горького, надземний пішохідний перехід на пр. Гагаріна.

За словами Олени Шингарьової, були в місті і номінації, в яких не було переможців. Це супермаркети і транспорт.

Офіційний сайт Харківської міської ради, міського голови, виконавчого комітету +ФОТО, ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*