На вокзалі Харків-пасажирський відбувся семінар з підвищення рівня доступності залізничного транспорту для маломобільних осіб

1 17 3 sem151 2. доступності, маломобільних, обмеженими фізичними можливостями, інвалідів

13 лютого на вокзалі Харків-пасажирський пройшов семінар на тему: “Доступ залізничного транспорту для маломобільних осіб” за участі іноземних експертів з питань доступності залізничного транспорту для маломобільних осіб, представників Міністерства інфраструктури України, Укрзалізниці, Південної залізниці, територіальних громадських організацій інвалідів та Харківської обласної державної адміністрації.

Під час семінару відбулася презентація доступності інфраструктури й рухомого складу іноземним експертом, огляд вокзалу Харків-пасажирський з метою надання рекомендацій щодо доступності для маломобільних осіб, огляд одного зі спеціалізованих вагонів для перевезення пасажирів з обмеженими можливостями та електропоїзда «Шкода», що обладнаний підйомниками для людей в інвалідних візках.

Упродовж 2014 року за заявками пасажирів на інвалідних візках спеціальні вагони для перевезення пасажирів даної категорії включалися до складу пасажирських поїздів 132 рази. За 12 місяців минулого року тільки на вокзалі Харків-пасажирський було надано допомогу за 412 попередніми заявками пасажирів з обмеженими можливостями щодо супроводження, посадки/висадки з вагонів, придбання квитків тощо.

На Південній залізниці ведеться постійна робота зі створення комфортних умов для людей з обмеженими фізичними можливостями. Упродовж 2012-2014 р.р. залізничники здійснили низку заходів для забезпечення безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до інфраструктури залізничного транспорту.

На вокзалах магістралі пандусами обладнані в’їзди в приміщення вокзалу та касових залів, заїзди на платформи та виїзди з паркування, укладено гумові переїзди через колії для заїзду на платформи на інвалідних візках. На території паркування транспортних засобів вокзалів виділено місця для автомобілів інвалідів. В залах вокзалів встановлено таксофони на рівні, зручному для осіб на інвалідних візках. До послуг пасажирів з особливими потребами також підйомники для посадки/висадки інвалідів у вагон, трапи для заїзду візків у вагони з високих платформ, ескалатори і травелатори.

Крім того, на вокзалах Південної залізниці організовано роботу груп з надання допомоги особам з обмеженими фізичними можливостями, що складаються чергових помічників начальника вокзалу, бригадирів носіїв, а також за необхідності – працівників медпункту та інших працівників вокзалу. Групи допомоги надають всіляке сприяння: від придбання квитків до доставки пасажирів на інвалідних візках та їхніх речей до поїздів.

  1 17 3 sem151 1

Зокрема, на вокзалі Харків-пасажирський пандусами обладнані заїзди на першу платформу з північного та південного боку будівлі вокзалу, до головного й касового залу, в’їзди в приміщення вокзалу (з боку парковки) і приміського терміналу „Б”.

З південного боку вокзалу укладено гумовий переїзд через колії для заїзду на платформи 2-6 на інвалідних візках. Борти платформ пофарбовані білим (контрастним) кольором, встановлені показчики з номером платформи.

На території паркування транспортних засобів вокзалу і приміського терміналу виділено загалом 38 місць (10% від загальної кількості) для автомобілів інвалідів. Виїзди з парковки обладнані пандусами.

В залах вокзалу Харків-пасажирський встановлено 5 таксофонів на рівні, зручному для осіб на інвалідних візках. До послуг пасажирів з особливими потребами також один підйомник для посадки/висадки інвалідів у вагон, трап для заїзду візків у вагони з високих платформ, два ліфти в готелі «Експрес», чотири ескалатори і два травелатори в приміському терміналі «Б».

Для даної категорії пасажирів організована цілодобова робота безкоштовних залів очікування для інвалідів на 10 місць в приміщені вокзалу та на 16 місць в приміщенні приміського терміналу. В залах для інвалідів встановлені комірки камер схову (по 4 в кожному залі), облаштовані місця для прийому їжі, функціонує туалетна кімната. В залі очікування, що знаходиться в будівлі вокзалу, встановлено тактильну карту «Схема приміщень вокзалу». В туалетах головного залу, цокольного поверху вокзалу та приміського терміналу «Б» обладнані кабінки для інвалідів.

Спеціальна квиткова каса для осіб з обмеженими фізичними можливостями №10 обладнана додатковим переговорним пристроєм для зручного користування осіб на інвалідних візках.

Для людей з вадами зору в північному і південному тунелях біля виходів на платформи та на виході із головного залу вокзалу на першу платформу встановлено 16 звукових оповіщувачів (маячків), на сходах, що ведуть із цокольного поверху вокзалу в тунелі та по всій довжині тунелю встановлені поручні.

Велику увагу залізничники приділяють інформаційному забезпеченню пасажирів з обмеженими фізичними можливостями. На інформаційних табло системи „ВІЗІНФО” у рухомому рядку надається інформація про наявність на вокзалі груп допомоги, приймання замовлень на причеплення спеціального вагону для перевезення інвалідів, наявність спеціальних пристроїв для інвалідів. На всіх платформах встановлені стенди з інформацією про знаходження квиткових кас, залів очікування, готелю і маршрутами проїзду до них на інвалідних візках. Біля входу в зал Сервіс – Центру, касовий зал і тунелі розміщено інформацію з переліком і розташуванням об’єктів, обладнаних для інвалідів на візках, а також знаходження груп допомоги. Також інформація передається по гучномовному зв’язку диктором вокзалу.

Прес-центр Південної залізниці

Офіційний сайт Південної залізниці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*