Питання доступності аптек для маломобільних людей ще далеке від свого рішення

1 24 2 52fc8a274f22429862bc12324bdf5de3 2. доступності, обмеженими фізичними можливостями

  1 24 2 52fc8a274f22429862bc12324bdf5de3 1Миколаїв. 19 березня у мерії пройшов круглий стіл «Реформування регуляторної політики у сфері доступності аптек для людей з інвалідністю, на виконання аптеками умов ліцензій, а зокрема п.п. 3.5.7 Наказу МОЗ № 723». У заході взяли участь віце-мер Валентин Гайдаржи, в.о. заступника міського голови Євген Шевченко, представники інвалідних організацій Миколаєва та Одеси, соціальних служб міста та аптечного бізнесу.

Лейтмотив круглого столу, якщо коротко, дуже простий: маломобільні люди, як і усі інші громадяни, повинні мати вільний доступ до всієї соціально-транспортної інфраструктури міста та без обмежень отримувати необхідні послуги. І якщо в який-небудь об’єкт вони не можуть потрапити, там треба створити спеціальні умови, що зроблять об’єкт більш доступним.

Радник мера, представник громадської організації «Ліга інвалідів з П.О.Р.А «Перемогти себе» Ольга Виноградова сказала: «У процесі нашої роботи ми не раз стикалися з тим, що є проблеми з доступністю для людей з обмеженими фізичними можливостями навіть до об’єктів соціальної значущості. Це і відділення «Укрпошти», і об’єкти сфери освіти, культури. І через те, що аптеки мають для нас не просто велику соціальну значимість, а, можна сказати, мають життєво необхідний характер (у людей з обмеженими фізичними можливостями багато супутніх захворювань), ми вирішили порушити це питання».

Олег Дрюма, представник одеської громадської організації «Європейська асоціація прав інвалідів» розповів, що законодавство України чітко зобов’язує аптечний бізнес забезпечити маломобільним людям доступність до аптек. Проте насправді ця вимога не виконується. Так, за його даними, у Миколаєві зареєстровано 573 аптеки, з них на доступність перевірили 80 аптек. У результаті моніторинг показав, вимогам доступності відповідають тільки 26% перевірених аптек.

Олег Дрюма зазначив, що спостерігаються кілька видів порушень вимог доступності аптек: або аптеки взагалі не облаштовують пандусами, або ж пандуси будуються з порушеннями.

Однак, як зазначили учасники круглого столу, аптеки не завжди доступні не тільки для людей з обмеженими фізичними можливостями, а й для інших маломобільних груп людей, наприклад, для громадян, які погано бачуть. Питання доступності аптек для них також не повністю вирішено.

Віце-мер Валентин Гайдаржи зазначив, що аптечний бізнес зобов’язаний зробити їх об’єкти доступними для всіх категорій громадян. Якщо немає можливості побудувати пандус, на крайній випадок, аптеки повинні бути обладнані спеціальними кнопками виклику. Він підкреслив, що маломобільні люди повинні чітко знати, яка аптека доступна, а яка – ні. Заступник міського голови сказав, що необхідно розробити графік робіт по наданню доступу до аптек. На його думку, спочатку слід робити те, що можна виконати у першу чергу, потім вирішувати більш складні завдання. «Реальні графіки розробляємо, погоджуємо їх. І, найголовніше, виконуємо», – сказав Валентин Гайдаржи.

Офіційний портал Миколаївської Міської Ради +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*