Настав час сприймати людей з інвалідністю не як споживачів соціальних послуг та об’єктів благодійності, а як повноцінних партнерів

1 09 09876tg 2. раїса панасюк, інвалідністю

Зазначила голова правління ГО «Гармонія» Раїса Панасюк під час прес-конференції, що відбулася 7 жовтня в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

1 09 09876tg 1

На запрошення Міністерства соціальної політики України у складі української делегації Раїса Панасюк відвідала захід міжнародного значення у Нью-Йорку, на який з’їхалися представники урядів та громадські діячі світової спільноти, – засідання Генеральної Асамблеї ООН, присвячене здійсненню цілей в галузі розвитку в інтересах людей з інвалідністю, відбулося 23 вересня 2013 року в Генеральній Асамблеї ООН.

Як зазначила Раїса Панасюк, у ході засідання світова спільнота наголошувала, що настав час перейти до нових партнерських стосунків й сприймати людей з інвалідністю не як споживачів соціальних послуг та об’єктів благодійності, а як повноцінних партнерів, що мають вагомий ресурс для розбудови економічного, політичного простору країн та світу. Для цього потрібно подбати про необхідні умови та доступність до всіх послуг та можливостей. Звичайно це потребує капіталовкладень. Але такий процес сприятиме гуманізації суспільства й гарантуватиме створення безпечного життєвого простору для населення планети.

Також вона поінформувала присутніх про те, що ще у 1982 році Генеральна Асамблея схвалила Всесвітню програму дій щодо людей з функціональними обмеженнями. Крім того, Генеральна Асамблея проголосила 1981-й Міжнародним роком людей з інвалідністю, а період з 1983 по 1992 рр. — Десятиліттям інвалідів ООН. Огляди цілей Десятиліття та Програми дій у 1987 і 1992 роках показали, що, незважаючи на всі зусилля, в багатьох країнах люди з інвалідністю так і не отримали рівних можливостей і залишаються ізольованими від суспільства. У грудні 2006 року була схвалена Конвенція про права інвалідів, яка стала першою зобов’язальною міжнародною угодою, спрямованою на захист цієї вразливої категорії населення.

«Приємно зазначити, що конвенція ООН про права людей з інвалідністю ратифікована й Україною. Зокрема, дії щодо реалізації «Конвенції ООН про права людей з інвалідністю» прописані в Стратегії -2020 міста Вінниці», – наголосила голова правління ГО «Гармонія».

За словами Раїси Панасюк, з доповіддю на засіданні Генеральної Асамблеї ООН про стан справ в Україні згідно тематики засідання виступила Міністр соціальної політики України Наталя Королевська.

Розповідаючи про початок подорожі Раїса Панасюк зазначила, що сервіс для супроводу людей з інвалідністю в аеропортах на високому рівні: допомагають пройти пункти контролю, сісти та вийти з літака. Про те, що людина на візку повідомляється автоматично, головне – при замовлені квитків вказати, що на візку та потребуєш допомоги при посадці. При реєстрації на посадку до літака попередити, що візок має летіти з тобою і його теж мають підписати й він мандруватиме у багажному відсіку твого літака. При висадці з літака візок вже стоїть біля дверей і чекає на тебе.

За її словами, найбільше вразив сервіс в Франфурті: в приміщенні аеропорту є окрема спеціальна кімната для людей з інвалідністю, де є пристосована вбиральня, лежаки для відпочинку, дитячий куточок, столики для прийому їжі і навіть чай та кава безкоштовні. Вражає культура персоналу – щирі та привітні.

«Нью-Йорк можна назвати доступним для людей з інвалідністю. Всюди, де тільки можливо, створене доступне середовище. Де можливо – споруджені пандуси або встановлені підйомники, пішохідні переходи – безпечні і для людей на візках (з нівельованими бордюрами), і для людей з проблемами зору (початку та завершення тротуарів позначені тактильною поверхнею, розміщені звукові світлофори). Приємно вразило, що карколомних “горе-пандусів немає ніде, як і швелерів. Тому можна було гуляти де завгодно», – зазначила Р. Панасюк.

Протягом прес-конференції голова правління ГО «Гармонія» продемонструвала присутнім світлини подорожі до Нью-Йорку та розповіла безліч цікавих подробиць з життя заокеанської країни.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Вінницька ОДА +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*